Uppdaterad 16 november, 2023

P18-landslaget åkte på en tung förlust mot Schweiz. Två tidiga mål från gästerna satte Blågult i ett prekärt läge i det stundande kvalet mot U19-EM 2024.

Under onsdagskvällen inledde Sverige P18 (05/06) EM-kvalet hemma i Borås där man siktar på en topp två-placering för att nå Elite Round (sista kvalrundan) i kvalspelet. Men Sverige fick en tung start på kvaläventyret med en förlust med 1-2 mot Schweiz på Borås Arena. Schweiz gjorde två mål på matchens inledande sex (!) minuter vilket satte Sverige i ett dåligt läge. När Hammarby-talangen Montader Madjed sedan reducerade till 1-2 på straff i den 13:e minuten hade Sverige lite vittring. Men det unga landslaget fick aldrig se något mer mål, istället kunde Schweiz hålla ifrån och ta tre livsviktiga poäng i kvalgruppen.

I kvalgruppen spelar också Italien och Liechtenstein där italienarna vann med 7-0, även det under onsdagen. För att Sverige nu ska ta sig till Elite Round och nästa kvalrunda behövs allra minst en seger mot Liechtenstein den 18 november men sedan också helst en seger mot Italien även om en poäng kan räcka och att andra resultat går vägen. Sverige kan också ta sig förbi Schweiz, men detta med tuffare förutsättningar då Schweiz har fördel i inbördes möten. Noterbart är att de två bästa lagen i kvalgruppen går till Elite Round men också hela kvalspelets bästa trea.

Sveriges återstående matcher i Borås är 18 november mot Liechtenstein och den 21 november mot Italien.

Sverige – Schweiz, 1-2 (1-2)

’3 0-1 Sonny Henchoz
’6 0-2 Ifechukwu Ogbus
’13 1-2 Montader Madjed (str)

Så startade Sverige

Elis Bishesari
Adrian Skogmar, Elison Makolli, Anes Cardaklija, Charlie Axede
Montader Madjed (ut ’78), Kazper Karlsson, Lucas Bergvall, Taha Ayari (ut ’73)
Leonardo De Oliveira (ut ’85), Pontus Dahbo

Inhoppare:
Alieu Njie (’73), Nils Zätterström (’85), Emmanuel Tannor (’78).