Expekt

Uppdaterad 16 oktober, 2023

Foto: Pixabay

Vilka färdmedel vi väljer när vi reser är idag mycket en mycket ”het potatis”. Flyga funkar, men tåget är minst lika bra.  Med god erfarenhet av att resa med tåg i Europa hoppas jag kunna inspirera fler att göra detsamma och varför då inte till en EM-kvalmatch?

Att ta sig till hemmamatcherna på Friends Arena är nog känt för de flesta. På SJ.se så kan du hitta resor till Stockholm och på SL.se kan du hitta lokala färdrutten till Friends Arena.

Till bortamatcherna är det lite knepigare. I denna artikel så tänkte jag att vi skulle titta på Sveriges andra bortamatch, nämligen den i Madrid. Tåget till Oslo fixar ni utan min hjälp, bara att boka på sj.se.

Bortamatch mot Spanien måndag 10/6, kl 20.45

Det har nyligen blivit spikat att Sveriges kval mot Spanien spelas i Madrid. Vi har valt Göteborg som startpunkt (man måste börja någonstans).

Rutten mot Madrid ser ut som följer:
Göteborg -> Köpenhamn (SJ)
Köpenhamn -> Hamburg (DSB)
Hamburg -> Basel (ÖBB)
Basel -> Paris (TGV)
Paris -> Barcelona (TGV)
Barcelona -> Madrid (Renfe)

Första steget på resan är att åka med SJ till Köpenhamn. Om vi antar att du åker från Göteborg så kostar det från 340 kr och resan tar strax över 3 timmar. Biljetterna köper du naturligtvis på SJ.se

Andra steget är att resa från Köpenhamn till Hamburg och dessa biljetter bokar man på Bahn.de. Det är danska DSB som kör sträckan, men jag tycker det är smidigare att beställa via Deutche Bahn´s hemsida. En resa tar lite mer än 5h och kostar från 30 euro.

Från Hamburg kan man välja att ta det billigare upplägget genom att åka till Paris via Karlsruhe och ha sittplats som du sover på. Men jag rekommenderar sovvagn från Hamburg till Basel med ÖBB. Det finns inga direkttåg med sovplatser till Paris längre och då är detta ett hyfsat alternativ. Det är en liten omväg, men du rör dig i alla fall mot slutmålet. Resan tar ca 10h och kostar från 70 Euro.

Från Basel tar man sedan sedan franska TGV (höghastighetståget) till Paris som tar ca 3 timmar och kostar från 29 euro.

Väl i Paris så är det byte till resa mot Barcelona (dock fortfarande med TGV). Det som du bör tänka på är att du kommer in till stationen Gare de l’Est från Basel och tåget till Barcelona avgår från stationen Gare de Lyon. Du behöver alltså åka tunnelbana mellan dessa och det tar ca 20 min. Det går en direktlinje och ganska enkelt att ta sig mellan stationerna, kostar mindre än 2 Euro.

Resan till Barcelona kostar från 79 Euro och tar lite mer än 6h.

Slutligen så behöver du ta dig från Barcelona till Madrid. Då åker man med spanska Renfe (höghastighetståg) och den resan tar ca 3 timmar och kostar från 58 Euro.

Total restid: 30h
Total reskostnad från: 303 Euro

Detta kanske känns bökigt, omständligt och med risk för att man missar anslutande tåg. Visst finns det risk för detta, men det går förvånansvärt smidigt att göra denna resa. Jag har själv åkt denna sträcka (fram till Paris), men jag tog då nattåg (Renfe) till Lissabon från franska Hendaye istället för att åka från Paris till Barcelona. Men jag har hört från andra som pendlat mellan Madrid och Barcelona att detta går väldigt bra.

Avrundande tips när man åker långt med tåg:

  • Jämför av- och hemresa på olika datum för att få fram det bästa priset
  • Boka din resa minst 2 månader i förväg för att få bästa pris (gärna 3 månader innan)
  • Bryt ned din resa i delsträckor och jämför därefter pris för varje enskild sträcka
  • Ha med kontanter då inte alla tåg eller tågstationer tar kort (framförallt de spanska tågen)
  • Ha med ordentligt med dryck och energirik mat för din resa
  • Är man mindre än fem personer som reser går det smidigt att boka resan via Bahn.de. Är man fler får man antingen dela upp sig på flera bokningar, eller ta hjälp av en resebyrå för att göra sin bokning.

Resurser:
För den som inte vill boka resan på egen hand finns Centralens resebyrå i Kalmar som till en liten kostnad kan hjälpa dig med att sätta ihop hela din resa.

Det finns även en tåg-trupp på Facebook vid namn Tågsemester där många är väldigt duktiga på att resa med tåg och därmed kan ge bra tips på alternativa resvägar.

Hoppas att denna reseguide kan vara till hjälp i ert EM-resande.

Vill du läsa mer om utsläpp vid resor så kan vi rekommendera denna artikel av svt.se.

Du kan även räkna på dina egna utsläpp om du åker tåg jämfört med bil, buss och flyg (obs att många tåg i Europa går på diesel och därmed orsakar med utsläpp än svenska tågen).


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna