Expekt

För det engelska landslaget är söndagens EM-final den allra första. Men Italien är i sin tur ett av de mer erfarna lagen när det kommer till att kämpa om Europatiteln – både på fulltid, övertid och något mer kontroversiella sätt. 

Vid tre tidigare tillfällen har Italien avancerat till EM-final. Endast ett av dessa har resulterat i en guldmedalj. Här kan du läsa mer om Italiens tidigare EM-finaler.

EM 2012 i Polen och Ukraina

Italien fick med sig fem poäng ifrån gruppspelet efter att man vunnit över Irland, samt spelat oavgjort mot Spanien och Kroatien. Andraplatsen i tabellen räckte till ett avancemang, där man slog ut söndagens motståndare England i kvartsfinalen.

Balotelli blev stor hjälte i semifinalen mot Tyskland, där han satte lagets två mål som tog dem vidare till finalen. Mötet med Spanien blev dock ingen rolig historia, utan istället fick man se sig besegrade med 4-0.

EM 2000 i Belgien och Nederländerna

Tre raka segrar och nio poäng resulterade i en gruppseger över Turkiet, Belgien och Sverige. Kvartsfinalen mot Rumänien vann man enkelt efter två snabba mål i slutet av första halvlek och i semifinalen kunde man slutligen segra mot Nederländerna på straffar.

I finalen väntade Frankrike, som lyckades ta mötet till förlängningen i absolut sista stund. Delvecchio gjorde matchens första mål i den 55:e minuten och på tilläggstid kunde franska Wiltord kvittera. I förlängningen spelade man med upplägget där det första målet skulle avgöra mötet och i den 103:e minuten kunde Frankrikes Trezguet avgöra det hela.

EM 1968 i Italien

På hemmaplan kunde Italien göra sitt allra bästa mästerskap och säkra sitt första och hittills enda guld. Turneringen bestod på den tiden enbart av två semifinaler och medaljmatcher, där Italien tog sig till final på ett väldigt ovanligt sätt. Matchen mot Sovjetunionen var mållös efter förlängning och för att få fram en vinnare singlade man slant om det hela. Här hade Italien turen på sin sida och gick därmed till den stora finalen mot Jugoslavien.

Även här var det oavgjort efter förlängning, men då använde man sig inte av något mynt för att fördela medaljerna. Istället spelades en ny match två dagar senare, där italienska spelarna Luigi Riva och Pietro Anastasi gjorde varsitt mål som tog Italien till sitt första EM-guld.