Ett EM med många oavgjorda matcher har gjort att det blivit otroligt tajt mellan lagen som återfinner sig på en tredjeplats i respektive grupp. Trots att Sverige har fått med sig fyra poäng hittills är det inte garanterat att man skulle nå ett slutspel med dessa siffror. Men om pusslet i grupp B läggs rätt så kan Sverige säkra EM-slutspel redan idag.

Sverige har möjligheten att sluta på första, andra eller tredjeplats i grupp E och allt hänger på hur det går i onsdagens gruppspelsavslutning. Skulle man förlora sin match mot Slovakien, samtidigt som Spanien vinner mot Polen slutar man på en tredjeplats och får därmed rankas mot övriga grupptreor.

Det är fyra av de totalt sex grupptreorna som i slutändan avancerar till slutspel tillsammans med gruppettorna och tvåorna. Exakt vilka detta kommer att bli, samt vilka motstånd som väntar för dem alla avgörs först efter att de sista gruppspelsmatcherna är klara på lördag kväll och man tittar då på hur många poäng lagen har fått med sig i sina matcher.

För att Sverige garanterat ska bli en av de fyra främsta krävs det att minst två lag samlar ihop mindre än fyra poäng. Och hit har vi hittills nått halvvägs. Grupp A och C är redan avklarade och här står det klart att det blev Schweiz och Ukraina som hamnade på tredjeplatserna med 4 respektive 3 poäng. Detta innebär att Ukraina rankas lägre än Sverige.

Under kvällen idag avrundas grupp B, där Finland på 3 poäng möter Belgien på 6 poäng, samtidigt som poänglösa Danmark ställs mot Ryssland som har en vinst i ryggen. För att Sverige ska garantera att bli en av de bästa grupptreorna så krävs det att antingen Ryssland eller Finland förlorar sina matcher och därmed stannar kvar på tre poäng. Detta skulle göra att laget blir en av de sämsta grupptreorna som därmed riskerar att missa slutspelet.

Andra scenarion som kan rädda Sverige

Om korten inte skulle falla rätt ikväll så finns dock fler chanser att hämta. I grupp F som också avgörs på onsdag står till exempel både Tyskland och Portugal på 3 poäng och om några av dessa lag går förlorande ur sina matcher blir även de en sämre grupptrea. Detsamma gäller i grupp D som spelar imorgon, där bottenlagen Kroatien och Skottland som båda har en poäng hittills kommer att mötas. Skulle denna match sluta oavgjort hamnar båda lagen på 2 poäng.

Uppdaterad 21 juni, 2021