Uppdaterad 6 oktober, 2021

Sverige är utslaget ur EM. Ett par spelare väljer att sluta i landslaget och någon till kanske följer efter. Men i höst är det VM-kval mot Spanien och Grekland och Sverige behöver ladda om för att nå VM i Qatar 2022. Se hur en potentiell trupp kan se ut i höst.

Det är sedan innan klart att Marcus Berg och Sebastian Larsson slutar i landslaget. Mikael Lustig kommer att ta sig en funderare inom de närmsta dagarna, men han räknas inte med i truppen nedan av just den anledningen. Truppen nedan består av 25 spelare, något som Janne Andersson brukar tycka om att ha med under sina landslagssamlingar. 

Observera att truppen nedan är gjord utifrån personliga tankar.

Så kan den svenska truppen se ut till VM-kvalet

Målvakter:

Robin Olsen
Kristoffer Nordfeldt
Jacob Rinne

Kommentar:

En självklart duo i Olsen och Nordfeldt, som är två mycket bra målvakter. Här saknas Karl-Johan Johnsson från EM-truppen. ”Kalle” är en väldigt bra målvakt och en bra ledare, men saknar speltid i klubblaget. Antingen väljer Janne Andersson och målvaktstränare Mats Elfvendahl att välja tryggheten med Karl-Johan Johnsson, eller så väljer man att ta in en ny och yngre målvakt för att slussa in honom. Då kan valet falla på Jacob Rinne i sådana fall. 27-åringen gör det bra i den danska ligan och var med i den svenska ”reservbubblan” inför EM.

Backar:

Emil Krafth
Mattias Johansson
Victor Nilsson Lindelöf
Marcus Danielson
Pontus Jansson
Filip Helander
Gabriel Gudmundsson
Ludwig Augustinsson
Joel Andersson

Kommentar:

Det ska fyllas ett tomrum efter Mikael Lustig i landslaget, för gissningen är att han slutar efter EM. Då finns det en möjlighet för Janne Andersson att laborerar med två extra högerbackar. Emil Krafth är given men bakom honom finns det en lucka att fylla. Mattias Johansson har varit med tidigare och har absolut inte gjort bort sig, men Joel Andersson är en lite yngre och lovande ytterback som absolut har möjligheter att slå sig in i Sveriges landslag. Sedan skulle det vara roligt att få se Gabriel Gudmundsson i en svensk landslagströja. Han gör ett strålande jobb i nederländska Groningen och har jagats av storklubbar hela våren. Ett framtidsnamn som kanske är värt att släppa in redan nu? Mittbackskvartetten är intakt från EM-truppen.

Mittfältare:

Viktor Claesson
Ken Sema
Jesper Karlsson
Emil Forsberg
Kristoffer Olsson
Albin Ekdal
Mattias Svanberg
Jens Cajuste

Kommentar:

Sebastian Larsson slutar i landslaget men det finns en bra täckning bakom. Kristoffer Olsson och Albin Ekdal kommer fortsatt vara nyckelspelare, men med väldigt bra konkurrens bakom i Mattias Svanberg och Jens Cajuste. Jesper Karlsson måste få chansen igen i en svensk trupp, med tanke på sina offensiva kvaliteter. I övrigt tror jag inte på några större överraskningar.

Forwards:

Dejan Kulusevski
Alexander Isak
Jordan Larsson
Robin Quaison
Zlatan Ibrahimovic

Kommentar:

Marcus Berg kliver av landslaget, Zlatan Ibrahimovic fortsätter? Nja, Zlatan har åtminstone inte tackat nej än. Så man får väl drömma lite. Skulle ”Ibra” inte fortsätta i landslaget, så är det högsta klass på forwardssidan ändå. Kulusevski och Isak har visat deras kvalité under EM, Jordan Larsson och Robin Quaison är två MYCKET fullgoda ersättare.