Uppdaterad 28 juni, 2023

Engelska klubblag i fotboll når ofta stora framgångar i internationella sammanhang. Men hur tar sig egentligen lagen till de olika turneringarna? Här guidar vi dig genom hela den engelska kvalificeringen till Champions League, Europa League och Conference League.

Då England rankas som den främsta nationen på UEFAs klubblagskoefficient, har nationen ett stort antal platser att fylla i de internationella ligorna. Sammanlagt har nationen tilldelats sju platser.

Som mest kan vi se upp till tio engelska lag i de europeiska ligorna under en och samma säsong. Detta om det skulle vara andra lag från Premier League som intar direktplatserna till de olika ligorna, än de som kvalar sig hit tack vare sin insats under den inhemska säsongen. En siffra som endast England, Spanien, Italien och Tyskland, som högst rankade nationer, kan uppnå.

Hur många platser har England i Champions League?

Totalt har England fyra platser i Champions League. Dessa intas av de fyra främsta lagen i Premier League.

Vinnarna av Champions League och Europa League kan kvalificera sig till ännu en säsong i Champions League om de inte slutade bland de fyra främsta.

Om detta skulle innebära att sex Premier League-lag kvalificerar sig till Champions League, kommer det fjärdeplacerade laget i Premier League i stället att delta i Europa League, eftersom en enskild nation är begränsad till högst fem lag i Champions League.

Premier League-lagen kliver in direkt i turneringens gruppspel, som inleds i september.

Hur många platser har England i Europa League?

Totalt har England två platser i Europa League. Dessa intas av femman i Premier League, samt vinnaren av en engelska FA-cupen.

Om vinnaren av FA-cupen slutat i Premier Leagues topp fem eller nått någon av direktplatserna i Champions League. Europa League eller Conference League, återgår denna plats till det lag som slutade på sjätte plats.

Premier League-lagen kliver in direkt i turneringens gruppspel, som inleds i september.

Hur många platser har England i Conference League?

Totalt har England en plats i Conference League. Denna intas av vinnaren i Carabao Cup.

Om vinnaren av Carabao Cup redan hade kvalificerat sig för en UEFA-tävling på annat vis, återgår denna plats till det lag som slutade sexa i Premier League, eller sjua om FA-cupresultatet redan hade lett till att det sjätteplacerade laget kvalificerade sig.

Premier League-lagen kliver in i turneringens playoff, som äger rum i slutet av augusti.

Vilka engelska lag är direktkvalificerade till de europeiska ligorna?

Vinnarna av Champions League, Europa League och Conference League belönas alltid med en direktplats i den högre ligan till nästkommande säsong.

Under säsongen 2022/23 lyckades Manchester City vinna Champions League samtidigt som West Ham gick segrande ur Conference League. Detta innebär att lagen redan på förhand var klara för nytt spel, då i Champions League och Europa League – detta trots att West Ham slutade på en fjortondeplats i Premier League.

Engelska klubbar som är kvalificerade för Europa-spel 2023/24

Champions League

  • Manchester City (regerande Champions League-mästare, vinnare av Premier League 2022/23)
  • Arsenal (Tvåa i Premier League 2022/23)
  • Manchester United (Trea i Premier League 2022/23)
  • Newcastle United (Fyra i Premier League 2022/23)

Europa League

  • Liverpool (Femma i Premier League 2022/23)
  • Brighton & Hove Albion (Vinnare av FA-cupen 2022/23)
  • West Ham United (regerande Conference League-mästare)

Conference League

  • Aston Villa (Sjua i Premier League 2022/23)*

*Då Manchester United, som vann Carabao Cup, redan hade kvalificerat sig till Champions League i och med sin placering i Premier League, samtidigt som FA-cupresultatet redan hade lett till att det sjätteplacerade laget kvalificerade sig, blev det istället sjuan i den inhemska ligan som tog platsen i Conference League.