Expekt

Italiensk fotboll brukar kantas av starka känslor och en gedigen följarskara, någonting som hela Europa får ta del av när lagen deltar i de internationella UEFA-turneringarna. Läs mer om hur nationens klubbar tar sig till stor-ligorna Champions League, Europa League och Conference League nedan.

Som tredje högst rankade nationen på UEFAs klubblagskoefficient tilldelas Italien ett stort antal platser i de internationella klubbturneringarna. Totalt har landet sju platser att tillgå, som främst fylls av lagen från inhemska högstaligan Serie A.

Som mest kan vi dock få se hela tio italienska lag i de internationella turneringarna under en och samma säsong. Detta då lagen, om de vinner den föregående upplagan av ligan, är direktkvalificerade för spel i den högre till nästkommande säsong.

Hur många platser har Italien i Champions League?

I grunden finns det plats för fyra italienska lag i UEFA Champions League. Det är de lag som slutar etta, tvåa, trea och fyra i Serie A som tilldelas dessa platser.

Skulle ett italiensk lag lyckas vinna hela Champions League är de direktkvalificerade för spel i den nästkommande upplagan. På samma sätt kan ett lag nå turneringen om de tar hem Europa League säsongen innan. Dessa avancerande lag går till Champions League oavsett hur det går för dem i den inhemska ligan.

Om så skulle bli fallet, så är det alltså sex lag som når Champions League vid en och samma säsong. Detta går dock emot den regel som håller nere antalet lag från en och samma nation till fem. I det fall som sex italienska lag kvalificerar sig till Champions League, kommer det lag som slutar fyra i Serie A istället att få spela i Europa League.

De italienska lagen kliver in i CL-gruppspelet som inleds i september månad.

Hur många platser har Italien i Europa League?

Italien har precis som de övriga topprankade nationerna två platser för sina lag i den europeiska andraligan Europa League. Dessa platser går till laget som slutar femman i Serie A, samt vinnaren av den italienska cupen Coppa Italia.

Om vinnaren av italienska cupen slutat i topp fem av La Liga-tabellen redan nått en plats i Champions League, blir det istället Serie A-sexan som får spela i Europa League.

De två lagen startar sin EL-resa i gruppspelet som drar igång under hösten.

Hur många platser har Italien i Conference League?

Likt de andra topp-nationerna har Italien endast plats för ett av sina lag i Europa Conference League. Den platsen är dedikerad för det lag som slutar sexa i Serie A.

Om den italienska sexan är klar för spel i någon av de andra UEFA-ligorna så blir det laget på en sjundeplats som får spela i Conference League.

I Conference League får det italienska laget ingen direktplats i gruppspelet, utan här inleds spelet med en playoff i början av augusti. Vid vinst här får man vara med i gruppspelet.

Vilka italienska lag är direktkvalificerade till de europeiska ligorna?

Som vi tidigare har nämnt så kan italienska klubbar även nå europeiskt spel om de lyckas väl i den föregående upplagan av antingen Champions League, Europa League eller Conference League.

Under säsongen 2022/2023 var det dock ingen klubb från Italien som lyckades nå en titel och därmed bli direktkvalificerade för spel till 2023/2024 års säsong. Däremot lyckades Milan nå finalen i Champions League, Roma finalen i Europa League samt Fiorentina finalen i Conference League vilket är en mycket stor bragd för italiensk fotboll. Samtliga lag föll dock tungt i sina titelmatcher.

Italienska klubbar som är kvalificerade för Europa-spel 2023/24

Champions League

  • SSC Napoli (Vinnare av Serie A 2022/23)
  • SS Lazio (Tvåa i Serie A 2022/23)
  • Inter Milan (Trea i Serie A 2022/23, vinnare av italienska cupen)*
  • AC Milan (Fyra i Serie A 2022/23)

Europa League

  • Atalanta BC (Femma i Serie A 2022/23)
  • AS Roma (Sexa i Serie A 2022/23)*

Conference League

  • Fiorentina (Åtta i Serie A 2022/23)*

* Då Inter Milan, som vann Coppa Italia, kvalificerade sig till Champions League gick den andra platsen i Europa League till AS Roma som slutade sexa i Serie A. Detta skulle i sin tur leda till att tabellsjuan Juventus skulle få delta i Conference League. Men då laget bröt mot UEFAs finansiella regler exkluderades de från internationellt spel under säsongen 2023/2024. Därmed fick tabellåttan Fiorentina ta deras plats.

Uppdaterad 4 september, 2023