Tyskland har alltid varit en stark fotbollsnation och deras klubblag är helt klart några av de främsta i världen. Här guidar vi dig genom hela den tyska kvalificeringen till Champions League, Europa League och Conference League.

Tyskland rankas på fjärde plats på UEFAs klubblagskoefficient, vilket resulterar i att ett stort antal klubbar får möjligheten till internationellt spel under säsongen. Sammanlagt har nationen tilldelats sju platser.

Som mest kan vi se upp till tio tyska lag i de europeiska ligorna under en och samma säsong. Detta om det skulle vara andra lag från Bundesliga som intar direktplatserna till de olika ligorna, utöver de som kvalar sig hit tack vare sin insats under den inhemska säsongen. En siffra som endast England, Spanien, Italien och Tyskland, som högst rankade nationer, kan uppnå.

Hur många platser har Tyskland i Champions League?

Totalt har Tyskland fyra platser i Champions League. Dessa intas av de fyra främsta lagen i Bundesliga.

Vinnarna av Champions League och Europa League kan kvalificera sig till ännu en säsong i Champions League om de inte slutade bland de fyra främsta.

Om detta skulle innebära att sex Bundesliga-lag kvalificerar sig till Champions League, kommer det fjärdeplacerade laget i Bundesliga istället att delta i Europa League, eftersom en enskild nation är begränsad till högst fem lag i Champions League.

Bundesliga-lagen kliver in direkt i turneringens gruppspel, som inleds i september.

Hur många platser har Tyskland i Europa League?

Totalt har Tyskland två platser i Europa League. Dessa intas av femman i Bundesliga, samt vinnaren av den tyska cupen DFB-Pokal.

Om vinnaren av tyska cupen slutat i Bundesligas topp fem eller nått någon av direktplatserna i Champions League. Europa League eller Conference League, återgår denna plats till det lag som slutade på sjätte plats.

De tyska lagen kliver in direkt i turneringens gruppspel, som inleds i september.

Hur många platser har Tyskland i Conference League?

Totalt har Tyskland en plats i Conference League. Denna intas av laget som slutar sexa i Bundesliga-tabellen.

Om vinnaren av tyska cupen slutat i Bundesligas topp fem eller nått någon av direktplatserna i Champions League, Europa League eller Conference League, återgår denna plats till det lag som slutade på ligans sjunde plats.

Bundesliga-laget kliver in i turneringens playoff, som äger rum i slutet av augusti.

Vilka tyska lag är direktkvalificerade till de europeiska ligorna?

Vinnarna av Champions League, Europa League och Conference League belönas alltid med en direktplats i den högre ligan till nästkommande säsong.

Till 2023/2024 års upplaga var det inget tyskt lag som lyckades knipa någon av direktplatserna utifrån sina placeringar under förra säsongen.

Tyska klubbar som är kvalificerade för Europa-spel 2023/24

Champions League

  • Bayern München (Vinnare av Bundesliga 2022/23)
  • Borussia Dortmund (Tvåa i Bundesliga 2022/23)
  • RB Leipzig (Trea i Bundesliga 2022/23, vinnare av tyska cupen)
  • Union Berlin (Fyra i Bundesliga 2022/23)

Europa League

  • SC Freiburg (Femma i Bundesliga 2022/23)
  • Bayer Leverkusen (Sexa i Bundesliga 2022/23)

Conference League

  • Einstracht Frankfurt (Sjua i Bundesliga 2022/23)*

*Då RB Leipzig, som vann tyska cupen, redan hade kvalificerat sig till Champions League i och med sin placering i Bundesliga, kvalificerade sig tabellsexan Bayer Leverkusen till Europa League istället för Conference League. Därmed tilldelades Tysklands plats i Conference League till tabellsjuan Eintracht Frankfurt.