Att ett landslag kvalificerar sig till fotbolls EM innebär inte bara en stor ära och möjlighet till att skriva in sig i fotbollshistorien, utan också pengar in till nationens fotbollsförbund. UEFA delar i och med årets mästerskap ut hela 371 miljoner Euro till de 24 landslagen, där en stark insats ger mer klirr i kassan.

I samband med att lagen kan räkna hem en plats i mästerskapet belönas samtliga lag med 9,25 miljoner Euro, som ska kunna täcka de kringkostnader som lagen får i samband med turneringen. Här räknas till exempel flygresor mellan städerna, boende i samband med matcherna och kostnaden för EM-basen. Därefter kan lagen ta hem mer pengar utifrån hur bra de spelar i sina matcher. En seger i gruppspelet ger ytterligare 1,5 miljoner, samtidigt som ett oavgjort resultat ger 750 000 Euro. Avancerar man till slutspelet belönas man med ytterligare 2 miljoner.

 

I slutspelet ökar sedan summorna för varje match som går. Lagen som går till kvartsfinal belönas med 3,25 miljoner Euro och blir man ett av de fyra sista får man ytterligare 5 miljoner för semifinalerna. Finalisterna belönas sedan med de största summorna, då man med en guldmedalj även får en prissumma på 10 miljoner Euro. Silvernationen får i sin tur nöja sig med 7 miljoner.

Som mest kan laget som slutligen tar hem hela mästerskapet dra in 34 miljoner Euro om de dessutom går obesegrade igenom gruppspelet.