Ett långt gruppspel och ett långt slutspel är snart till ända i Europa Conference League för klubblag. Nu återstår endast två lag i den stora finalen i Prag den 7 juni.

För andra gången någonsin ska en mästare tilldelas i UEFA Europa Conference League. Den 7 juni ska turneringens två bästa lag för säsongen drabbas samman för att något lag slutligen ska kunna lyfta den åtråvärda pokalen. Lagen som står i finalen är italienska Fiorentina och engelska West Ham United.

De sistnämnda tog sig till finalen genom att först besegra Jesper Karlssons AZ Alkmaar i London med 2-1 i den första semifinalen. Returmötet i Nederländerna slutade med en 0-1-seger för West Ham som i och med sina två segrar blev första lag till final.

I den andra semifinalen tog Fiorentina sig an FC Basel på Stadio Artemi Franchi i den första av två semifinaler. Då var det schweizarna från Basel som drog det längsta strået och segrade med 1-2 på bortaplan, vilket gav en stor fördel till returmötet på hemmaplan. Returmatchen inleddes med ett 0-1-mål från Fiorentina genom Nicolas Gonzalez otroliga nickmål. Basel svarade med ett mål till 1-1 i början på andra halvlek innan nyss nämnde Gonzalez gjorde sitt andra mål för kvällen till 1-2, ett mål som tog semifinalen till en förlängning. I förlängningen drog Fiorentina det längsta strået i förlängningens absoluta slutminuter när tjecken Antonio Barak gjorde mål i den nionde (!) stopptidsminuten under förlängningen.

Tjecken och hans Fiorentina får därmed nu åka till just Tjeckien den 7 juni för en final i Conference League 2023, där man ställs mot West Ham.

Så spelas finalen

7 juni:
Fiorentina – West Ham United (Fortuna Arena, Prag)
21:00

Var sänds finalen?

Viaplay Group har sänt hela turneringen via sin streamingtjänst Viaplay och kommer dessutom vara den svenska vägen in till Conference League-finalen. Tv-kanal kan tillkomma närmare.

Uppdaterad 27 juni, 2023