Uppdaterad 16 oktober, 2023

Foto: Pixabay

När EM avgörs nästa sommar är ryska Sankt Petersburg en av de tolv utvalda värdstäderna. Att ta sig hit för att se matcherna på plats blir nu något enklare för europeiska turister i och med ett nytt digitalt visum.

Från och med idag kan du över nätet ansöka om ett speciellt e-visum som ger dig möjligheten att resa till just den utvalda EM-staden. Istället för att skicka in en fysisk blankett ihop med pass, fotografier och försäkringspapper kan du här ansöka enbart med hjälp av ett digitalt foto på dig själv. Visumet låter dig sedan vistas i landet under åtta dagar och kan ansökas fram till och med fyra dagar innan din ankomst.

Redan under fotbolls VM förra året tog landet fram ett speciellt visum för fotbollssupportrarna som man med hjälp av en matchbiljett kunde ansöka om. Denna gav fritt inträde till landet under turneringens gång, vilket möjliggjorde för fler än vanligt att besöka nationen.

En detalj kring det nya visumet som många reagerat på är dock att man endast får passera landsgränsen via flyg, sjötrafik, bil eller gång för att visumet ska gälla. Alltså kan du inte resa till Sankt Petersburg med tåg på detta visum, vilket många turister väljer att göra från till exempel Helsingfors. Varför denna begränsning finns ges det ingen förklaring till.

Under sommarens europeiska mästerskap i fotboll kommer tre gruppspelsmatcher samt en kvartsfinal att spelas på Sankt Petersburg-stadium.