Sebastian Larsson

Sebastian Larsson2021-05-06T14:18:32+02:00

Sebastian Larsson, innermittfältaren som varit med i landslaget sedan 2008. Den mest meriterade spelaren i det svenska landslaget med sina totalt 118 landskamper. Detta placerar honom på en femte plats på listan över spelare som spelat flest landskamper i den blågula dressen.

—— Nyheter om Sebastian Larsson ——

Sebastian Larsson
Sebastian LarssonPosition: Mittfältare
Född: 6 Juni 1985
Längd: 178 cm
Vikt: 74 kg
Klubb: AIK

Klubbkarriär
Sebastian Larsson föddes i Eskilstuna 1985. Han inledde sin fotbollskarriär i Eskilstunaklubben IFK Eskilstuna. Där blev han kvar tills Larsson var 16 år gammal. Då tog han beslutet att flytta utomlands för att bli ungdomsproffs. Valet av klubb föll på Arsenal efter att en av deras scouter hade sett Sebastian Larsson i en ungdomslandskamp med det svenska U-16 landslaget. Så som sextonåring flyttade alltså Sebastian Larsson till London för att bli ungdomsproffs.

Larsson gick sedan genom Arsenals olika ungdomslag mellan åren 2001 och 2004 då han fick debutera för Arsenals a-lag vid 19-års ålder. Han blev då inbytt i en ligacupmatch mot Manchester City. Hans debut i Premier League skulle dock dröja ytterligare, han skrev ett A-lags kontrakt under sommaren 2015. Hans debut i Premier League kom tillslut i februari 2016 när han blev inbytt i en match mot West Ham. Han fick sedan ett par chanser i Arsenal under den säsongen utan att riktigt slå sig in i det stjärnspäckade laget. Så inför säsongen 2006/2007 valde Arsenal att låna ut honom till Birmingham i Championship. Larsson blev i Birmingham snabbt en startspelare och var med och tog upp klubben till Premier League. Birmingham att köpa loss Larsson från Arsenal och det blev en permanent flytt i januari 2007. Under sina år i Birmingham var klubben ett riktigt jojo-lag. Mellan åren 2007 och 2011 som han var i Birmingham så åkte klubben ur Premier League två gånger och gick även upp till Premier League två gånger. Höjdpunkten under den här tiden var när under hans sista år i klubben när Birmingham överraskande vann ligacupen efter att ha besegrat hans förra klubb Arsenal i finalen. Detta gav Birmingham en plats i Europa League fast att klubben samma år åkt ur högsta ligan. 2011 flyttade Larsson till Premier League klubben Sunderland där fick han en drömstart när han gjorde mål i sin debut mot Liverpool. Sebastian Larsson blev kvar i Sunderland fram till 2017 då han valde att flytta till Hull City. Där blev han kvar under en säsong innan han sommaren 2018 valde att flytta hem till Sverige. Sommaren 2018 presenterades han som spelare för AIK och var under sin första säsong i klubben med och vann SM-guld. Sebastian Larsson spelar fortfarande kvar i AIK och är en tongivande spelare i klubben från sin centrala mittfältsposition.

Landslagskarriär
Sebastian Larsson har gått igenom alla svenska ungdomslandslag. Det var även under tiden som han representerade Sveriges U-16 landslag som Arsenal fick upp ögonen för honom så att det blev en utlandsflytt för Larsson. Han spelade sedan i U-17, U-19 och U-21 landslagen innan han tillslut 2008 fick chansen i A-landslaget. Där har han sedan blivit kvar och är en av de spelarna som har spelat flest landskamper för Sverige genom tiderna. Han har varit med i flera EM och VM turneringar med det svenska landslaget och trotts flera olika tränare under sin landslagskarriär så har alla tränare gett honom stort förtroende och han är fortfarande 12 år efter sin debut i A-landslaget en otroligt viktig spelare för landslaget. Både med sin rutin och sina insatser på planen är han en viktig pusselbit i Janne Anderssons lagbygge.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 118 8
U21 12 0
U19 9 4
U17 14 5

Uppdaterad 6 maj, 2021

Till toppen