Österrike tog en viktig seger med 3-1 i premiärmatchen mot Nordmakedonien. Michael Gregoritsch blev stor matchhjälte efter att ha satt avgörandet med dryga kvarten kvar att spela.

Under söndagskvällen spelade Nordmakedonien sin första mästerskapsmatch någonsin i EM-premiären mot Österrike. Matchen spelades i den rumänska huvudstaden Bukarest och det fanns gott om publik på plats för att njuta av matchen.

Till en början styrde Österrike mycket av spelet, inte minst via sin storstjärna David Alaba, som blev klar för Real Madrid innan EM:s början. Det var också Österrike som tog ledningen i matchen. Efter 18 minuter att spela av matchen skulle österrikarna spräcka nollan. Leipzig-stjärnan Marcel Sabitzer slog en läcker höjdboll till den evigt springande Stefan Lainer, som på ett spektakulärt sätt satte 1-0 till Österrike.

Drygt tio minuter senare var det dock dags för en kvittering. Ett slarvigt uppbyggnadsspel från Österrike ledde fram till en omtalad situation där målvakten Daniel Bachmann tappade bollen i sin utrusning och gav Goran Pandev chansen till att kvittera till 1-1. I och med målet blev Goran Pandev den näst äldsta spelaren någonsin att göra mål i EM. 38-åringen är en stor legendar hemma i Nordmakedonien och har 20 år bakom sig i Serie A, där han gjort över 100 mål totalt. Efter att ha tagit sitt land till nationens första mästerskap, blev han också Nordmakedoniens första målskytt någonsin i EM-sammanhang.

Det oavgjorda resultatet höll sig till halvtidspausen. I den andra halvleken var det stundtals jämnt, där Nordmakedonien stack upp ett par gånger samtidigt som Österrike skapade flertalet chanser.

Men det skulle dröja fram till matchminut 78 innan det matchavgörande målet kom. Österrikes lagkapten David Alaba slog in ett hårt inlägg från vänster och där inne kom Michael Gregoritsch framrusande och stötte dit 2-1 till Österrike.

Efter ledningsmålet försökte Nordmakedonien desperat att forcera fram en kvittering, men denna gång utan framgång. Istället för ett kvitteringsmål kom en utökande ledning när den inhoppande Marko Arnautovic rullade in 3-1, som blev slutresultatet.

En viktig seger för Österrike som i nästa omgång möter Nederländerna i Amsterdam den 17 juni. För Nordmakedoniens del väntar möte med Ukraina, samma dag.

Uppdaterad 13 juni, 2021