Det första laget att avancera till semifinal blev Spanien, som gick segrande ur kvällens kvartsfinal mot Schweiz. Mötet slutade 2-1 efter att det hela fick avgöras på straffar.

Schweiz fick inför mötet göra en omställning på mittfältet där man saknade lagkapten Granit Xhaka, som var avstängd efter sitt gula kort i åttondelen mot Frankrike. Detta var dock långt ifrån det enda nederlaget för laget i dagens match. Spanien kunde tidigt ta ledningen när Jordi Alba avlossade ett skott mot mål i den åttonde minuten. Bollen gick dock på schweizaren Denis Zakaria innan den hamnade i mål, vilket gjorde att sekretariatet räknade målet som ett schweiziskt självmål. Detta är det tionde självmålet som skrivs för turneringen, vilket är rekord då det tidigare har gjorts nio självmål sammanlagt i alla tidigare EM.

Nästa tyngd kom dryga kvarten senare, då anfallaren Breel Embolo fick kliva av planen med en skada. Trots att Spanien var de som förde spelet kunde Schweiz få till en mycket efterlängtad kvittering i den andra halvleken. Kort därpå kom dock nästa smäll då mittfältaren Remo Freuler tilldelades rött kort och man fick spela resten av matchen med tio spelare på planen. Trots detta kunde man undvika spanjorerna från att ta ledningen och mötet fick tas till förlängning där chanserna avlöste varandra.

Spanien var de som visade framfötterna allra mest, men trots flera farliga lägen fick man inte in bollen. Yann Sommer i det schweiziska målet gjorde en fenomenal insats och stod pall förlängningen ut precis som i åttondelen. I straffläggningen lyckade Schweiz sätta sitt först skott samtidigt som Spanien missade sitt. Därefter följde tre schweiziska bommar, samtidigt som Spanien kunde sätta såväl det andra som det fjärde skottet. Även det femte försöket sattes i nätet och laget kunde därmed se sig som vinnare av straffläggningen och matchen.

Straffläggningen i sin fullhet:

Omgång 1
Spanien: Miss (Sergio Busquets)
Schweiz: Mål (Gavranović)

Omgång 2
Spanien: Mål (Dani Olmo)
Schweiz: Miss (Fabian Schär)

Omgång 3
Spanien: Miss (Rodri)
Schweiz: Miss (Manuel Akanji)

Omgång 4
Spanien: Mål (Gerard Moreno)
Schweiz: Miss (Vargas)

Omgång 5
Spanien: Mål (Mikel Oyarzabal)

Detta är femte gången som Spanien når en semifinal och alla tidigare matcher har resulterat i ett avancemang till den stora EM-finalen.

Vad väntar nu för Spanien?

Spanien är i och med dagens vinst klar för semifinal på tisdag, den 6 juli med avspark klockan 21:00 svensk tid. Här kommer man att ställas mot vinnaren i kvartsfinalen mellan Belgien och Italien. Matchen äger rum på Wembley Stadium i engelska huvudstaden London.

Uppdaterad 2 juli, 2021