Uppdaterad 30 september, 2021

I söndags meddelade det spanska landslaget att Sergio Busquets testat positivt för coronaviruset, någonting som gör att han missar matchen mot Sverige på måndag. Nu kommer nästa bakslag för laget. Även mittbacken Diego Llorente ska nu ha bekräftats smittad. Dock har Spanien en väl förberedd plan med eventuella ersättare.

Gårdagens dubbla fall i den svenska truppen blev ett tungt besked inför den viktiga EM-premiären, men nu ser det alltså ut som att bortfallen jämnar ut sig mellan Sverige och Spanien. Det är ännu inte klart om man kommer att plocka in några nya spelare i truppen som ersättare för Busquets eller Llorente. Enligt reglerna får en bortplockad spelare inte skrivas in i truppen på nytt, vilket gör att de flesta lag försöker klara sig på de spelare de har tillgängliga tills vidare.

Det spanska laget har dock gjort sig väl förberedda på detta scenario, genom att bilda en speciell reserv-bubbla med spelare som inte står med i den officiella truppen. Dessa spelare tränar avskiljt från den vanliga truppen för att undvika smitta, men finns ändå nära till hands om de skulle behöva kliva in som ersättare.

I samband med att Busquets bekräftades smittad kallades Chelsea-målvakten Kepa Arrizabalaga in i reserv-bubblan. Under onsdagen bekräftade man även att ytterligare elva spelare ifrån U21-landslaget kallas in: Álvaro Fernández, Óscar Mingueza, Marc Cucurella, Bryan Gil, Juan Miranda, Gonzalo Villar, Alejandro Pozo, Brahim Diaz, Martin Zubimendi, Yeremy Pino och Javi Puado.

Andra namn som sedan tidigare ingår bland reserverna är Raul Albiol (Villarreal), Carlos Soler (Valencia CF), Brais Mendez (Celta Vigo), Pablo Fornals (West Ham United) och Rodrigo Moreno (Leeds United).