Foto: Bildbyrån

Precis som många förutspått före matchen handlade kvällens möte om Spaniens överlägsna bollinnehav. Från svenskt håll fanns förhoppningen att Sverige skulle orka stå emot hemmalagets tålmodiga anfallspel och chocka favoriten. Istället blev det precis som många trott. Spanien vann EM-kvalmötet med 3-0 efter två straffmål. 

I första halvlek var det Spanien mot Robin Olsen. Spanien dominerade både bollinnehav och målchanserna, där den svenska burväktaren fick jobba hårt för att hålla Sverige kvar i matchen.

Sverige hade ett fåtal lägen att kontra. Flera skickliga kombinationer mellan anfallsduon Robin Quaison och Marcus Berg, men Sverige kom aldrig särskilt långt.

Trots spanskt övertag stod sig 0-0 halvleken ut och det svenska hoppet levde i högsta grad.

Tung andra halvlek för Sverige
I den andra halvleken handlade det mesta – för att inte säga allt – om hemmalaget. De spanska bollkonstnärerna kunde på patenterat vis rulla bollen runt det svenska lagen och skapade flera klara lägen. Bland annat efter hörna, där man visade upp ett flertal effektiva varianter.

Första målet kom dock efter en handsituation i svenskt straffområde. Bollen på armen på en täckande Sebastian Larsson och straff till Spanien. En straff som veteranen Sergio Ramos enkelt vinklade in med 64 minuter spelade.

Andra målet kom sen även det på straff. Den annars så välspelande Filip Helander feltajmade en tackling och domaren pekade snabbt på straffpunkten. 2-0 till Spanien kom från Alvaro Morata i den 84:e minuten.

I den 87:e minuten kom sen den definitiva spiken i kistan när inhopparen Mikel Oyarzabal knorrade in 3-0 bakom Olsen.

Slutresultat 3-0 till Spanien. Och bollinnehavet? “Endast” 61 – 39% till hemmalaget.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@em-fotboll.se

>> Läs mer om mig här