Uppdaterad 28 juni, 2021

Kvällens andra åttondelsfinal blev en riktig rysare där bägge lagen gjorde en enorm insats för att försöka ta sig till kvartsfinal. Men slutligen var det Schweiz som tog hem mötet som avgjordes i en spännande straffläggning. 

Frankrike hade betydligt fler målchanser, men Schweiz förvaltade sina mycket väl. Laget tog ledningen redan efter den första kvarten, en ledning som man lyckades hålla i under hela den första halvleken. I början av den andra tilldelades laget en straff, men denna räddades smidigt av Hugo Lloris i det franska målet.

Med dryga timmen i benen kunde Benzema sätta såväl 1-1 som 2-1 för Frankrike. 3-1 kom inte långt därefter genom Pogba. Med knappa tio minuter kvar av ordinarie tid kunde Schweiz sätta ett viktigt reduceringsmål som gjorde Seferović till tvåmålsskytt. I den absoluta slutminuten kom dessutom kvitteringen genom Garanović som ledde till att mötet togs till förlängning.

Här ökades tempot ytterligare och man såg tydligt att det var två hungriga lag på planen, men trots flera farliga försök var det ingen som lyckades nå hela vägen fram. Matchen fick därmed avgöras på straffar där målvakten Yann Sommer kunde ta hem segern till Schweiz i och med sin räddning på den femte och sista straffen som lades av storstjärnan Mbappé.

Straffläggningen i sin fullhet:

Omgång 1
Schweiz: Träff (Mario Gavranovic)
Frankrike: Träff (Paul Pogba)

Omgång 2
Schweiz: Träff (Fabian Schär)
Frankrike: Träff (Oliver Giroud)

Omgång 3
Schweiz: Träff (Manuel Akanji)
Frankrike: Träff (Marcus Thuram)

Omgång 4
Schweiz: Träff (Ruben Vargas)
Frankrike: Träff (Presnel Kimpembe)

Omgång 5
Schweiz: Träff (Admir Mehmedi)
Frankrike: Miss (Kylian Mbappé)

Segern är Schweiz största EM-framgång någonsin, då detta endast är andra gången som man når ett slutspel. Senast tog resan slut i åttondelen mot Polen – i just en straffläggning.

Vad väntar nu för Schweiz?

Schweiz är i och med avancemanget färdiga för kvartsfinal 1. Här får man ta sig an Spanien som vann kvällens tidiga åttondel mot Kroatien. Matchen äger rum i Sankt Petersburg på fredag 2 juli klockan 18:00.