Stryktipset tips & förslag – Får du 13 rätt idag?2021-10-18T03:30:05+02:00

Uppdaterad 18 oktober, 2021

Svenska Spel banner

Stryktipset, en spelform som sedan starten 1939 vuxit sig stark i de svenska hushållen. Numera är Stryktipset en tradition hos många svenskar att spela på lördagar klockan 16:00.

Spela på Stryktipset hos Svenska Spel

Tips, analys och Systemförslag

Stryktipset

Vad är Stryktipset?

Stryktipset är en produkt som Svenska Spel tillhandahåller. Stryktipset hade premiär redan 20 oktober 1934, från början var Stryktipset tolv matcher man skulle spela på. Men 1969 ändrades formatet till 13 matcher vilket är det som fortfarande gäller än idag. Stryktipset är sedan början starkt förknippad med engelsk fotboll och det är därför spelstoppet för att spela Stryktipset är satt till 15:59 på lördagar. Detta för att de första matcherna på Stryktipset börjar 16:00. Men i och med att fotbollen förändras och att de engelska ligamatcherna idag inte alla spelas 16:00 på lördagar så har man på senare år även valt att addera andra ligor och matcher till Stryktipset. För det som gör Stryktipset är att matcherna måste spelas på lördagen för att kunna vara med på stryktipset (få undantag har gjorts genom åren när inte tillräckligt många matcher har spelats på lördagen).

Hur fungerar stryktipset?

Stryktipset är ett så kallat poolspel. Du ska välja utfallet på 13 förutbestämda matcher. På dessa 13 matcher så ska du sedan välja tre olika utfall på varje match, hemmaseger (1), oavgjort (X), eller bortaseger (2). Stryktipset har sedan de startat haft som koncept att kretsa kring engelska fotbollsmatcher och framförallt Premier League, detta gör att stryktipset avgörs 16:00 varje lördag.

Du kan även välja att gardera upp matcher på din stryktipskupong. Mer om hur det fungerar har vi längre ned i texten. När du har valt dina utfall på de tretton matcherna som är utvalda så lämnar du in din kupong. För att vinna på Stryktipset så krävs det att man har minst 10 rätt av 13. Men beroende på hur många andra spelare som också har många rätt så varierar vinstsumman. Det är inte sällan som 10 rätt inte ger någon vinst alls utan för att vinna pengar krävs det då att man har 11 rätt, 12 rätt eller maximala 13 rätt. Är man ensam vinnare med 13 rätt så är man förutom äran även garanterad 10 miljoner kronor.

Halvgarderingar

Att använda sig av en halvgardering är ett sätt att täcka upp för olika scenarion i en match. När du väljer att halvgardera en match så spelar du på två olika utfall i en match. Det kan vara att du spelar 1X, X2 eller 1,2. På detta sätt så garderar du upp dig och du vinner på matchen om något av dessa två scenarion inträffar.

Exempel; Det är en match där du tror det kommer bli jämt och du är inte helt säker på att hemmalaget kommer vinna utan att du väljer att halvgardera och lägger även till att det blir oavgjort i matchen. Du spelar då 1X. Om matchen slutar med att hemmalaget vinner eller att det blir kryss i matchen så sitter den matchen och du får rätt på din kupong.

Att använda sig av en halvgardering dubblar din insats. Så för varje halvgardering som du adderar på ditt system så kommer priset på din kupong att dubbleras.

Helgarderingar

Att använda sig av en helgardering betyder att du täcker upp alla tre olika scenarion i en match. Det vill säga att du spelar 1X2 på en match. Detta kan vara bra om det är en match med två jämna lag där utgången är oviss och du inte är säker på hur matchen ska sluta. Väljer du att helgardera en match så är den garanterat att bli vinst då du täckt upp alla tre möjliga scenarion.

Men värt att tänka på vid helgarderingar är att dessa kan bli väldigt kostsamma om man använder många. För varje helgardering som du väljer på din spelkupong som tripplas priset på ditt system.

Exempel på Stryktipssystem

Här nedan har vi olika system och prisklasser för att du som spelare ska få en bättre förståelse för hur mycket olika garderingar man kan använda sig av och vad kostnaden blir för dessa. Lägsta insatsen man kan använda sig av på stryktipset för ett system är 1 kronor och maxbeloppet man kan satsa är 41 472 kronor. Det motsvarar ett system som innehåller 4 helgarderingar och 9 halvgarderingar.

System 1
Systemet innehåller 5 halvgarderingar och 1 helgardering.
Detta system kostar 96 kronor.
1
1
X2
2
1X
1X2
1
X2
1
2
X2
1
2
System 2
Systemet innehåller 3 halvgarderingar och 4 helgarderingar.
Detta system kostar 648 kronor. 
1
1X2
1X2
2
1
1X2
1X
1X2
1
X
12
1
1X
System 3
Systemet innehåller inga halv eller helgarderingar utan enbart singelstreck.
Detta system kostar 1 krona. 
1
2
2
1
X
1
1
2
1
2
1
1
X

Streckningsprocent på Stryktipset

Varje match och utfall på Stryktipset visar hur många andra spelare som också har valt att spela just det utfallet. På så sätt kan du som spelare se vad andra anser om en match och vilka lag som är favoriter. Men streckningsprocenten kan även vara bra att ha koll på om det är så att du vill fälla favoriter. För om du spelar mot ett utfall som har hög procent som folk har spelat så och ditt utfall vinner så kommer även eventuella vinsten att bli högre. För ju fler system som faller bort och inte har rätt desto högre blir även slutvinsten när stryktipset ska summeras.

Olika systemspel på Stryktipset

M-system: Det matematiska systemet, detta är det klassiska sättet att spela sitt stryktips på. Du spelar som vanligt utan att göra några ändringar eller liknande, då blir det ett M-system som det kallas, alltså ett matematiskt system och det är inget du aktivt behöver välja. Varför det kallas för ett Matematiskt system är helt enkelt för att din vinst även baseras på hur du har spelat. Får du till exempel 12 rätt så räknas det även ut i ett matematiskt system hur många 11 rätt och 10 rätt du har på din spelrad. Dessa ger då undervinster och gör att den ordinarie vinsten på 12 rätt även adderas med vinsten för dina 11 rätt och 10 rätt vilket gör att den totala vinstsumman då ökar.

Ett exempel på hur de räknar ut är att du får tolv rätt och du har spelat för totalt 144 kronor. Det vill säga att du har spelat ett stryktips som är 7 enkelrader, 4 halvgarderingar och 2 helgarderingar. Du får då 12 rätt på din kupong men matchen du förlorade var en av dina halvgarderingar. Detta gör då att du har 2 12-rätt system, men även 14 kombinationer totalt över hela stryktipskupongen som är 11 rätt och 38 olika kombinationer som är 10 rätt, detta då du har lagt till halv och helgarderingar. Så om du hade spelat en enkelrad för 1 krona hade du vunnit ett 12-rätt system. Nu vinner du istället två stycken 12-rätt system, fjorton 11-rätt system, och trettioåtta 10-rätt system. Så ju mer du spelar för desto större blir även vinsten om du får många rätt. Följande räknesystem gäller även såklart om du får 13 rätt, 11 rätt och 10 rätt och inte bara om du får 12 rätt.

R-system: Detta är ett reducerat system. Det betyder att du inte betalar lika mycket för din insats som vid ett vanligt M-system. Enkelt förklarat är att olika vinstsystem tas bort från dina spel så även om du väljer att spela en helgardering så betyder det inte per automatik att du får får vinst för alla tre utfall som vid ett vanligt M-system. Fördelen med Reducerat system är att priset är mycket lägre men vinstmöjligheterna är inte lika höga att vinna de stora pengarna. Ett reducerat spel kan vid första anblick se väldigt spännande och lockande ut med tanke på det låga insatserna, men det krävs en del kunskap om hur ett reducerat spel fungerar och att ha koll på vilka system som Svenska spel har valt i sina reducerade system då dessa utgår från en mall, så för den vanliga tipparen är M-system att föredra.

U-system: Detta är ett reducerat system men där du som spelare sätts på ännu större prov. U-system står för Utgångsrad och betyder att istället för att Svenska spel redan har en färdig mall för sina reducerade spel och utfallen för dessa så är det du som spelare som sätter dessa. Så för att spela ett U-system krävs det skicklighet från dig som spelare.

Vinstfördelningen på Stryktipset

Av den totala omsättningen som spelas på stryktipset så återbetalas 65% i vinstpengar på den aktuella stryktipsomgången. Så ju högre omsättning det är på en omgång ju högre kan även vinsterna bli. Men även de olika antal rätt har olika vinstfördelning av dessa 65%. Av den totala omsättningen går även 8% till garantifonden som är pengar som Svenska Spel vid specifika tillfällen adderar till olika jackpottar, samt att det är därför ifrån man tar pengarna om du som spelare står som ensam vinnare av 13 rätt och då är garanterad minst 10 miljoner kronor.

Vinstplan och procentfördelning

13 rätt, 40 % av vinstsumman ska tillfalla de som får 13 rätt.
12 rätt, 15% av vinstsumman ska tillfalla de som får 12 rätt.
11 rätt, 12% av vinstsumman ska tillfalla de som får 11 rätt.
10 rätt, 25% av vinstsumman ska tillfalla de som får 10 rätt.
8% till garantifonden

Lottning av matcher på Stryktipset

Då matcherna bestäms i förväg och inte kan ändras i efterhand så kan det ibland uppstå situationer där matcher på stryktipset behöver lottas. Det innebär att Svenska Spel lottar fram ”resultatet” i den eller de berörda matcherna. Lottningen genomförs med totalt 16 bollar. Dessa baseras genom att de tre olika spelalternativen tilldelas två bollar. De resterande tio bollarna fördelas på de ”Tio tidningars tips” de är tio utvalda valda tidningar där deras spelexperter varje vecka lämnar in sina tankar om stryktipset.

Exempel:

Manchester United mot West Ham behöver lottas på Stryktipset. Då fördelas först två bollar på 1 (Manchester United), två bollar på X (oavgjort) och två bollar på 2 (West Ham). De tio tidningars tips så har 6 av tidningarna tippat att Manchester United ska vinna, 3 har tippat att de ska bli X och 1 tidning tror på West Ham. Detta gör att ytterligare sex bollar tillfaller Manchester United, tre bollar adderas till X, och en boll adderas på West Ham.

Sedan dras en boll ur den här samlingen och det spelalternativen som dras blir sedan resultatet på Stryktipset. Så även om ett lag är väldigt stora favoriter så finns fortfarande möjligheten att vid en lottning att det blir något av de andra två spelalternativen.

En match som avbryts kan också behöva lottas. Men för att en match som har startat ska lottas så krävs det att den avbryts innan matchminut 81 för att den inte ska räknas som ”färdigspelad” av Svenska Spel och Stryktipset. Avbryts en match innan matchminut 81 så kommer den att lottas. Avbryts dock matchen efter match 81 så kommer resultatet som är när matchen avbryts att vara det slutgiltiga resultatet på stryktipset.

Då pandemin gjorde att många matcher flyttades och ställdes in med kortvarsel så ändrade Svenska Spel sina regler kring lottning av matcher. Om sju eller fler matcher på en och samma Stryktipskupong ställs in och behöver lottas så kommer hela spelomgången att makuleras och insatserna kommer då att återbetalas istället.

Jackpot på Stryktipset

Det är inte helt ovanligt att det blir jackpot på Stryktipset. Det betyder att extra pengar tillsätts i potten till nästa veckas stryktips. För att det ska bli jackpott så krävs det att pengar inte delas ut från föregående omgång. Det kan vara så att 10 rätt, 11 eller till och med 12 rätt gav mindre än 15 kronor i utdelning. Vilket är den minsta summan som Svenska Spel delar ut vid en vinst på Stryktipset. Så är de så att tillräckligt många har spelat bra under den omgången och när vinsten delas på alla vinnare understiger 15 kronor så övergår den till en jackpot som läggs på nästkommande veckas vinstpengar. Är det så att ingen alls får 13 rätt så gör det även att det blir jackpotomgång veckan efter. Vad beloppet på jackpotten ska vara bestäms beroende på hur mycket pengar som inte delades ut samt uppskattad omsättning på nästa omgång så räknar Svenska Spel ut hur mycket jackpotten ska vara värd. De finns även tillfällen där Svenska Spel adderar en jackpott även fast inget av de ovan inträffat. Då tar Svenska Spel pengar från sin garantifond som de har för att addera extra pengar till en omgång. Garantifonden är pengar som Svenska Spel har för att till exempel betala ut pengar om en ensam person har 13 rätt och då är garanterad 13 rätt, men denna garantifond används alltså även ibland för att öka värdet på Stryktipset vid specifika tillfällen. Svenska Spel får in pengar till garantifonden genom att 8% av omsättningen varje stryktipsomgång tillfaller garantifonden.

Största vinsterna på Stryktipset

Den största vinsten som har delats ut på Stryktipset var den 11 november 2011. Då vann en ensam spelare 20 miljoner kronor på ett system som kostade 64 kronor. Flera gånger per år så vinner spelare runt om i Sverige vinster på flera miljoner. Är man ensam vinnare med 13 rätt så är man alltid garanterad minst 10 miljoner kronor i vinst. Bara under 2021 så har flera miljonvinster delats ut till spelare som har haft 13 rätt.

Spela tillsammans på Stryktipset

Spela tillsammans har blivit en väldigt uppskattad funktion som Svenska Spel har lanserat till sina poolspel där stryktipset ingår. Att spela tillsammans betyder helt enkelt att du spelar med andra personer. Det finns flera olika sätt att använda sig av spela tillsammans funktionen. Du kan välja att göra egna lag där man kan bjuda in de personer man vill spela tillsammans med. Men du kan även spela tillsammans med personer du aldrig träffat förut, antingen genom olika andelsspel på internet eller att du köper en andel i en fysisk butik.

När du spelar tillsammans så köper du en andel av ett större spel.

Exempel: Du och fem kompisar väljer att starta ett lag i att spela tillsammans, Ni väljer att satsa 96 kronor vardera. Totalt har ni då möjligheten att kunna göra ett system som kostar 576 kronor. Men varje person betalar enbart 96 kronor vardera. Skulle ni sedan vinna pengar så delas vinsten lika på alla personer som finns med i laget. Så med andra ord så riskerar man inte lika mycket när man spelar tillsammans med andra men man får inte heller behålla hela vinsten själv utan delar med de andra i lagen.

Man kan även köpa andelar på internet eller i en fysikbutik. Då är det ett förbestämt system som sedan styckas upp i olika delar som man köpa in sig på. Maxantal andel för ett stryktipset och lag är 50 stycken. Varje lag sätter även sina egna gränser på hur många andelar varje enskild person kan köpa. För du kan i många fall välja att köpa fler än 1 andel för att på så sätt öka vinstchansen. För om du har två andelar i ett lag där det har sålts 10 andelar så får du behålla två tiondelar av vinsten istället för att bara få en tiondel om du hade haft en andel i laget.

Man kan även köpa andelar i flera olika lag och vara med i flera olika spela tillsammans lag samtidigt. Detta är helt upp till dig hur många lag och andelar du vill delta i.

Tips-SM

Tips-SM är en tävling som Svenska Spel anordnar varje år på Stryktipset. Under sex veckor tävlar du antigen individuellt eller i lag om att få flest rätt på Stryktipset. Tävlingen går ut på att du anmäler dig till Tips-SM via Svenska Spels hemsida, sedan så lämnar du in ett stryktipssystem på 64 kronor. Varje vecka räknas sedan dina antal rätt du får och adderas sedan ihop med de andra veckorna. Tävlingen pågår under sex veckor, men din sämsta runda under dessa sex veckor tas bort automatiskt så du räknar bara dina fem bästa veckor av de sex. Efter sex veckor så utses sedan en vinnare i den individuella tävlingen och en ett lag i lagtävlingen som kan titulera sig ”Svensk mästare” i tippning.

Priserna för Tips-SM varierar men ofta är det väldigt fina priser i potten som Svenska Spel har.

Stryktipset med Fotbolls-EM

Stryktipset är vanligtvis förknippat med engelsk fotboll och Premier League. Men Stryktipset pågår även under fotbolls-EM och då kommer du istället för att få spela på engelska matcher istället få spela EM-matcher kryddat med andra matcher som spelas under perioden som EM slutar. Att spela stryktipset under EM kan vara en rolig extrakrydda när du kollar på EM framför TV:n och samtidigt håller koll på din stryktipsrad.

Spela Stryktipset online eller fysisk butik

Fördelen med att spela Stryktipset är att eftersom det är Svenska Spel som sköter Stryktipset så kan du välja om du vill lämna in din rad online via Svenska spels hemsida eller om du vill fylla i din rad fysiskt och lämna in hos ett spelombud. Det var så man spelade stryktipset förr genom att fylla i en förtryckt sedel med spelvalen där man då valde vilket system man ville spela och sedan fick man med sig en ”kupong” hem och kunde följa Stryktipset med den. Nu har det blivit mer digitaliserat på senare år vilket gör att de flesta spelen numera lämnas in online och allt lagras på ditt svenska spelkonto. Men du kan fortfarande idag lämna in fysiska spelsystem med Stryktipset om du önskar detta.

Sportkryss tilläggsspel med chans på miljonvinster

Sportkryss är ett nytt namn på det gamla klassiska Joker. Det är ett tilläggsspel på Stryktipset och Måltipset som du kan addera till din kupong. Du väljer ett sjusiffrigt nummersystem. Du väljer sedan om du vill betala 10 kronor, 20 kronor eller 30 kronor. Där har du chans att kunna vinna upp till 30 miljoner extra. Vinstutbetalningen för Sportkryss är att du kan vinna från 2 rätt och upp 7 rätt. Lägsta vinsten är 80 kronor upp till 30 miljoner kronor.

Sportkryss-raden redovisas på lördagar direkt efter att stryktipset startar.

Spela Stryktipset med Xperten

Att ta hjälp av spelverktyget Xperten är perfekt när man själv inte har tid att sätta sig in i matcherna eller känner att man inte har riktigt koll på Stryktipset. Via Xperten så slumpas ett helt färdigt system fram till dig baserat på den insatsen som du vill satsa. Spelet är framtaget i kombination av vad spelexperter på Svenska Spel anser om spelkupongen samt av slumpen. Så du får alltså ett helt färdigt system Xperten går att använda hela vägen från ett system som kostar dig 4 kronor upp till ett system som kostar 9 216 kronor.

Spela Stryktipset i Svenska spels mobilapp

Svenska Spel har en väldigt enkel och smidig mobilapp. Där kan du snabbt få tillgång till att kunna placera din stryktipskupong. Detta gör att du inte längre behöver ta dig till en fysisk butik för att placera din stryktips rad. Du kan till och med swisha in pengarna till Svenska Spel för att på ett så smidigt sätt som möjligt kunna lägga din stryktipsrad.

Fördelar med Stryktipset

  • Chans att kunna vinna mycket pengar
  • Du väljer själv insatsen du vill spela för
  • Möjligheten att kunna spela med vänner
  • Man kan spela Stryktipset både online och i fysiska butiker

Nackdelar

  • Du kan inte själv välja vilka matcher du ska spela på
  • Vinstutdelningen ligger på 65% vilket är blygsamt om man jämför med andra spelformer
  • Då matcherna är förutbestämda sedan innan så kan ibland matcher tvingas lottas fram rätt resultat.

Hur får man 13 rätt på stryktipset?

Du behöver välja rätt utfall på 13 stycken matcher. Antingen 1:a (hemmalaget vinner), X (oavgjort) eller 2:a (bortalaget vinner).

Vad kan jag vinna på Stryktipset?

Om du är ensam vinnare med 13 rätt så vinner du 10 miljoner. Annars är det 40% av omsättningen delat på antalet personer som fått 13 rätt.

Vad kostar stryktipset?

Allt från 1 kr per rad upp till några tusenlappar.

Till toppen