Expekt

Många röster har höjts över att Norges förbundskapten Martin Sjögren borde få sparken efter uttåget ur EM. Nu står det klart att det norska fotbollförbundet avskedar svensken.

Martin Sjögren och hans Norge åkte pladask ut ur EM-gruppspelet efter storförlust mot England (med 0-8) och förlust mot Österrike med 0-1. Det norska landslaget är rankat elva i världen och har en trupp bra nog att gå vidare från gruppen enligt många. Sedan uttåget, och inte minst efter rekordförlusten mot England, så har experter i Norge och runt om i Europa kritiserat Sjögren för hans ledarskap.

Det var inte många som tror att svensken skulle behålla sitt jobb i många dagar till, ett arbete som han har haft sedan 2017. Men Martin Sjögren själv såg inte något annat än att han skulle fortsätta som förbundskapten.

– Jag är väldigt motiverad till att fortsätta, sade han på en pressträff med norsk media dagen efter uttåget och fortsatte:

– Jag lägger väldigt lite vikt i vad så kallade experter eller externa personer har för åsikter om mitt vara eller inte vara. Jag kan faktiskt inte bry mig mindre om jag ska vara ärlig.

Men nu står det klart att svensken får lämna posten. Under tisdagen meddelade Norges Fotbollförbund att Martin Sjögren lämnar med omedelbar verkan, detta trots ett kontrakt över VM 2023 i Australien och Nya Zeeland.

– Vi går skilda vägar som vänner. Även om vi är trygga med att detta är rätt beslut för det norska laget är det med vemod och stor respekt som vi avslutar samarbetet, säger norska förbundets ordförande Lise Klaveness på deras hemsida.

Uppdaterad 19 juli, 2022