Expekt

Sverige är redan klara för åttondelsfinal, det fick vi klart för oss igår. Nu är frågan vilken tabellplacering som Sverige ska gå till åttondelsfinal med. Det svenska ödet avgörs imorgon mot Polen, medan Spanien och Slovakien spelar samtidigt. Nedan går vi igenom samtliga scenarier som avgör Sveriges tabellplacering.

Så kan Sverige sluta trea i Grupp E:

 • Om Sverige förlorar mot Polen samtidigt som någon av Spanien eller Slovakien vinner deras match.
 • Det kan också handla om målskillnad. Om Sverige förlorar mot Polen med mer än ett mål och Slovakien och Spanien spelar oavgjort, så blir Sverige trea.
  Även om man förlorar med 1-0 mot Polen och Slovakien kryssar mot Spanien, så blir Sverige trea.

Så kan Sverige sluta tvåa i Grupp E:

 • Om Sverige spelar oavgjort mot Polen samtidigt som Slovakien slår Spanien
 • Om Sverige spelar oavgjort mot Polen samtidigt som Spanien slår Slovakien med två mål eller mer.
 • Om Sverige spelar oavgjort mot Polen samtidigt som Spanien endast slår Slovakien med ett mål, men om spanjorerna gör fler mål än Sverige i den avslutande gruppspelsmatchen.
 • Om Sverige spelar oavgjort mot Polen samtidigt som Spanien slår Slovakien och Sverige och Spanien gör lika många mål i avslutningsmatchen. Till exempel ett mål vardera. Då räknar UEFA på Fair Play-poäng. Spanien och Sverige har för närvarande 2 poäng vardera. Skulle Spanien hamna på färre Fair Play-poäng än Sverige och scenariot ovan stämmer, så går Spanien om Sverige.
 • Om Sverige förlorar mot Polen med ett mål, men totalt i gruppspelet har gjort minst ett mål mer än Slovakien. Samtidigt som Slovakien spelar oavgjort med Spanien i avslutningsomgången. Skulle det komma hit, så räknas Slovakien och Sveriges matcher mot Spanien bort.

Så kan Sverige vinna Grupp E:

 • Om Sverige vinner mot Polen
 • Om Sverige spelar oavgjort mot Polen samtidigt som Slovakien lyckas nå oavgjort mot Spanien
 • Om Sverige spelar oavgjort mot Polen och Spanien samtidigt vinner mot Slovakien med max ett mål, samtidigt som Sverige gör lika många mål som Spanien i respektive match. Om Sverige på det har lägre Fair Play-poäng än Spanien, så går Sverige vidare som etta.

Vad är Fair Play-poäng?

Fair Play-poäng är något som UEFA har med i sin tabellräkning. Poängen tilldelas lagen vid gula och röda kort. Man ska gärna ha så få poäng som möjligt. UEFA:s poängutdelning är som sådan: Om ett lag drar på sig ett gult kort tilldelas man 1 poäng. Om man drar på sig ett rött kort, får man 3 poäng. Sverige och Spanien i detta fall har 2 poäng vardera inför den sista matchen.

Vad händer om Sverige, Slovakien och Polen hamnar på samma poäng?

Om Polen vinner över Sverige och Spanien kryssar med Slovakien, då hamnar alla förutom Spanien på fyra poäng i gruppspelet. Spanjorerna skulle vid ett sådant scenario vara utslaget, medan de övriga tre lagen kommer att få förlita sig på UEFA:s uträkning.

Olika scenarion som kan ske:

 1. Om Polen vinner med 1-0 mot Sverige och Slovakien spelar oavgjort mot Spanien blir ordningen så här: 1. Slovakien, 2. Polen, 3. Sverige
 2. Om Polen vinner över Sverige med 2-1 och Slovakien spelar oavgjort mot Spanien blir ordningen så här: 1. Polen, 2. Sverige, 3. Slovakien
 3. Om Polen vinner mot Sverige med ett mål men till exempel med 3-2 eller 4-3 och Slovakien spelar oavgjort mot Spanien, blir ordningen så här: 1. Polen, 2. Sverige, 3. Slovakien 
 4. Om Polen vinner över Sverige med två mål eller mer och Slovakien spelar oavgjort mot Spanien, så blir ordningen så här: 1. Polen, 2. Slovakien, 3. Sverige

Källa: UEFA

Uppdaterad 6 oktober, 2021