Expekt

Sverige går vidare som etta efter att man besegrat Polen med 3-2. Efter en batalj där matchen vände rejält, kunde Viktor Claesson avgöra matchen i minut 93. Dejan Kulusevski assisterade till två mål för Sverige och Emil Forsberg blev tvåmålsskytt i segern. Sverige får nu möta Ukraina eller Tjeckien i åttondelsfinal. I den andra matchen vann Spanien mot Slovakien, vilket innebär att Spanien nu ska möta Kroatien i åttondelsfinal.

Sverige fick en drömstart i matchen. Efter bara en och en halv minut tog Sverige ledningen genom Emil Forsberg. Vänstermittfältaren och Alexander Isak kombinerade sig fram snyggt och efter lite tur kunde Forsberg lägga in ledningsmålet med vänsterfoten.

Den svenska starten var bra. Sverige hade mycket boll på Polens planhalva och vann en hel del dueller i närkampsspelet. Men efter dryga kvarten fick Polen en jättechans. Efter en bra slagen hörna nickade stjärnan Robert Lewandowski ner i backen och upp i ribban, han tog sedan hand om returen också men nickade ännu en gång i ribban från bara någon meters håll.

Efter den stora chansen för Polen kom polackerna in i matchen på ett bättre sätt. Man skapade en hel del lägen via sina fasta situationer, inte minst hörnor. Polen siktade även in många inlägg som den svenska backlinjen och Robin Olsen i målet tog hand om på ett bra sätt. Polen lyckades inte få in en boll i den första halvleken, trots några bra lägen. Svensk ledning med 1-0 i paus.

Den andra halvleken

Polen fortsatte med att skapa många lägen mot Sverige i den andra halvleken men Robin Olsen stod för några svettiga räddningar i det svenska målet.

Efter 55 minuter gjorde Sverige matchens första byte när Robin Quaison byttes ut och Dejan Kulusevski fick komma in och göra mästerskapsdebut. Direkt efter bytet skapade Kulusevski en chans tillsammans med Alexander Isak, men det resulterade inte i något mål. Men bara ett par minuter senare låg Dejan Kulusevski bakom den utökade ledningen till 2-0 för svensk del.

Sverige kontrade med tre mot tre och Kulusevski vek in från höger och serverade läckert Emil Forsberg till 2-0 Sverige.

Reduceringen från Polen kom snabbt direkt. Efter att Sverige tappade boll högt upp i banan kontrade Polen snabbt mot Robert Lewandowski. Och Bayern München-stjärnan borrade läckert in Polens reducering till 2-1 i krysset.

Drygt efter reduceringen hade Polen en till boll i mål, men det blåstes av för offside. Kvitteringsmålet skulle dock komma. Med sju minuter kvar av ordinarie matchtid kvitterade Polen, återigen genom storstjärnan Robert Lewandowski. Anfallaren klev emellan Marcus Danielson och Victor Nilsson Lindelöf och blev helt ren med Robin Olsen, och placerade in bollen till 2-2.

Polen behövde pressa på för ett ledningsmål för att avancera till åttondelsfinal, och fortsatte med att pressa Sverige under matchens slutminuter.

Men istället för ett mål från Polen avgjorde Sverige matchen med två övertidsminuter kvar. Återigen var det Dejan Kulusevski som låg bakom målet. Stjärnan serverade inhopparen Viktor Claesson som satte 3-2 till Sverige. En riktig rysare för svensk del, som var pressat att vinna för att ta hem gruppseger. Men det löste sig till slut och Sverige kommer nu att ställas mot Ukraina eller Tjeckien i åttondelsfinal.

Spanien vidare efter seger mot Slovakien

Spanien hade inga problem med att avfärda Slovakien från EM. Efter tolv minuter missade Alvaro Morata en straff för Spanien men ledningsmålet kom kvarten senare. Efter ett bisarrt självmål från Slovakiens målvakt Martin Dubravka tog Spanien ledningen.

Spanien utökade sedan sin ledning precis innan halvtidspaus genom Aymeric Laporte, som gjorde sitt första landslagsmål för Spanien.

I den andra halvleken gjorde Spanien en drös med mål. Först genom Pablo Sarabia, sedan genom Ferran Torres. Slovakien gjorde sedan ännu ett självmål till 5-0 Spaniens fördel.

I och med segern är Spanien hamnar man på en andraplats i Grupp E, efter att Sverige vann mot Polen. Spanien kommer nu att ställas mot Kroatien i åttondelsfinal.

Uppdaterad 6 oktober, 2021