Sveriges P17-landslag besegrade Skottland med 1-0 i gruppspelets sista match, vilket var Sveriges andra seger i gruppen. Trots detta så missar Sverige slutspel, efter en målskillnadshistoria.

Efter tre matcher i gruppspelet så är P17-landslaget utslaget ur EM i Israel. Efter seger mot Danmark i premiären, förlust mot Portugal och seger mot Skottland igår så hamnade Sverige på sex poäng.

Men i en tabell där Portugal, Danmark och Sverige slog varandra och där alla hamnade på sex poäng, så handlade allt om målskillnad till slut. Där blev Sverige snäppet för svaga med en målskillnad på plus/minus noll.

Det är alltså så att när alla tre lag hamnade på sex poäng vardera så gör man en intern tabell med inbördes möten och sedermera målskillnad som punkter att följa, där Sverige drabbades.

Parallellt med att Sverige vann mot Skottland med 1-0 efter mål av Jardell Kanga så skrällde Danmark. Danskarna besegrade Portugal med 3-1, vilket blev ödesdigert för Sverige. Det som krävdes för Blågult var att Portugal inte skulle förlora mot Danmark, för att Sverige skulle ta sig vidare. Men nu, med alla matcher spelade, så är alltså Sverige utslagna ur EM. Trots två segrar på tre matcher.

Tabellen

Notera att Danmark hamnar före Portugal i tabellen på grund av inbördes möten.

  1. Danmark, 6p (+3)
  2. Portugal, 6p (+4)
  3. Sverige, 6p (0)
  4. Skottland, 0p (-7)

Resultaten i Sveriges grupp

Danmark – Sverige
1-2

Portugal – Skottland
5-1

Skottland – Danmark
1-3

Sverige – Portugal
2-4

Portugal – Danmark
1-3

Skottland – Sverige
0-1

Uppdaterad 24 maj, 2022