Expekt

UEFA bekräftar idag att Bilbao och Dublin blir bortplockade som värdstäder i sommarens EM. Detta på grund av att de två städerna inte garantera att publik kommer kunna få se matcherna, detta är ett krav som UEFA har ställt på värdstäderna att de ska minst kunna erbjuda minst 25 procent av arenans kapacitet till publik under sommarens EM. Men då corona situationen i de berörda städerna inte är under kontroll så kan varken Bilbao eller Dublin garantera detta och därmed har UEFA valt att flytta matcherna till Sankt Petersburg och Sevilla istället.

EM ska som planeras spela runt om i olika städer i Europa tanken från början var att 12 olika städer i tolv olika länder skulle vara värdar för EM. Men på grund av pandemin så har UEFA nu valt att stryka två av städerna. Dessa är Bilbao och Dublin. Det var även där som Sverige skulle spela sina gruppspelsmatcher. UEFA väljer att flytta matcherna då städerna inte garantera att de kommer kunna erbjuda någon publik på matcherna, vilket är något som UEFA har satt som krav att de måste kunna erbjuda minst 25 procent av arenans kapacitet.

Bilbao har blivit ersatt med den spanska staden Sevilla som har garanterat UEFA att man kommer tillåta publik upp till 30 procent av kapaciteten. Dublin ersätts och istället flyttas matcherna till Ryssland och Sankt Petersburg. I Sankt Petersburg har staden lovat att man kommer öppna upp för 75 procent av arenan för publik till EM.

Så istället för att spela matcherna i Bilbao och Dublin så kommer Sverige spela sina gruppspelsmatcher i Sevilla och Sankt Petersburg. Detta betyder även att Sverige som skulle ha sin bas i Dublin kommer att behöva flytta den till en annan ord.

Även åttondelsfinalerna som skulle ha spelats i Bilbao och Dublin har blivit flyttade till Sevilla respektive London..

14/6, Spanien – Sverige, spelas i Sevilla
18/6, Sverige – Slovakien, spelas i Sankt Petersburg
23/6, Sverige – Polen, spelas i Sankt Petersburg

EM startar 11 juni och Sverige spelar sin premiärmatch mot Spanien den 14 juni.

Uppdaterad 5 maj, 2021