Topptipset >Tips & Förslag – Kan du pricka in 8 rätt idag?

Topptipset >Tips & Förslag – Kan du pricka in 8 rätt idag?2021-10-18T02:26:12+02:00
Svenska Spel banner

Topptipset är det nyaste tillskottet i Svenska Spels poolspel när det kommer till fotboll. Topptipset lanserades 2007 och har snabbt blivit en populär ”lillebror” till de stora poolspelen Stryktipset och Europatipset.

Tips, analys och Systemförslag

Topptipset

Vad är topptipset?

Topptipset lanserades 2007 som ett komplement till Stryktipset och Europatipset. Från början kunde man spela Topptipset vid två tillfällen. Det var just i samband med Stryktipset och Europatipset. De åtta första matcherna från respektive poolspel utgjorde Topptipset. Så istället för att gissa rätt på totalt 13 matcher så skulle man nu med samma princip som de två andra poolspelen gissa rätt på åtta matcher istället. Topptipset var alltså från början inte ett ”eget” spel utan innehöll samma matcher som Stryktipset och Europatipset. Vilket det delvis fortfarande gör, men det är enbart på lördagar och söndagar. De övriga dagarna så består Topptipset av åtta egna matcher som Svenska Spel väljer ut från hela världens hörn. För den stora skillnaden mellan Topptipset och de övriga poolspelen inom fotboll är just att Topptipset går att spela varje dag med åtta nu matcher istället för en gång i veckan som Stryktipset, eller en till tre gånger som Europatipset går av stapeln varje vecka.

Så fungerar topptipset?

Topptipset består av åtta matcher där det gäller att du prickar in alla rätt för att få ta del av vinsten. Du ska precis som de två andra poolspelen Stryktipset och Europatipset tippa 1,X eller 2 i åtta olika matcher. Du kan välja att välja spela singelstreck eller halv och helgardera en match. Singelstreck betyder att du spelar på ett av de tre olika utfallen som finns per match. Halvgarderar du en match så spelar du på två av tre utfall i match och helgarderar du en match så täcker du upp alla tre utfallen i en match. För varje halvgardering dubbleras din insats och en helgardering tripplar din insats.

Till skillnad från Stryktipset och Europatipset där du kan få vinster även när du prickar in 10, 11 och 12 rätt och inte bara på 13 rätt. Så kan du enbart vinna när du får alla åtta rätt på Topptipset.

Radinsatser på Topptipset

En av de stora skillnaderna mellan Topptipset och de två övriga poolspel som Svenska Spel erbjuder kring fotboll är radinsatserna. För på Topptipset kan du inte bara välja hur mycket du vill spela för gällande garderingar och hur stort system du bygger. Utan här kan du även styra din insats och chans till vinst med att öka din radinsats. Du kan spela fem olika radinsatser; 1 krona , 2 kronor, 3 kronor, 5 kronor och 10 kronor. Dessa multiplicerar även dina vinster med vad du väljer för insatsrad. Väljer du till exempel insatsrad 3 kronor så kommer din vinst vara gånger 3 och samma med de andra radinsatserna. Så lägger du ett system för 48 kronor och väljer radinsats 10 kronor så kommer ditt system istället att kosta 480 kronor. Men skulle du då få en vinst på ditt system så vinner du tio gånger så mycket som vinsten hade blivit om du valt 1 krona som radinsats.

Spelstopp på Topptipset

Då Topptipset avgörs varje dag till skillnad från Stryktipset och Europatipset som har sina vanliga speldagar på lördag 16:00 och söndag 15:00 så varierar spelstoppet när Topptipset behöver lämnas in. så detta är något som du som spelare måste hålla koll på om du ska spela Topptipset att spelstoppen är olika för olika dagar. En tumregel är dock att om Topptipset är baserat på de åtta första matcherna från Stryktipset eller Europatipset så har de spelstopp vid samma tidpunkt. Men andra dagar så kan spelstoppet för Topptipset vara vid 18:59, eller 20:44 eller andra tider. Så det är viktigt att du håller koll på vad spelstoppet för Topptipset är just den dagen du tänkt spela så du inte lämnar in din spelkupong försent och inte får delta.

Vad kostar det att spela Topptipset?

Spelar du enbart singelstreck på alla åtta matcher så kostar Topptipset 1 krona att spela. Du kan sedan öka din radinsats upp till 10 kronor för att ha chansen att vinna tio gånger vinsten. Men 1 krona är alltså den lägsta insatsen du kan spela på Topptipset. För varje halvgardering du väljer att lägga till på ditt system så dubbleras din insats. Väljer du sedan att helgardera en match trippas din insats. Den maximala insatsen du kan spela är 4374 rader. Det är totalt sju helgarderingar och en halvgardering.

Är det en omgång på Topptipset som innehåller många stora favoriter rekommenderar vi att spela system med lägre insatser och istället öka radinsatsen. Detta gör att du har möjligheten att kunna vinna högre summor även om det enbart är favoriter som vinner.

Föra över sitt Stryktips/Europatips till Topptipset

När man spelar Topptipset på lördagar och söndagar så baseras Topptipset på de åtta översta matcherna från Stryktipset på lördagen och Europatipset på söndagen. Detta gör att du kan välja att automatiskt föra över dina färdiga rader på Stryktipset eller Europatipset till Topptipset. Det gör då att du automatiskt får samma radfördelning och system på Topptipset som du har redan har lagt på Stryktipset eller Europatipsets första åtta matcher.

Streckningsprocent på Topptipset

Att hålla koll och ta hjälp av streckningsprocenten är en nyckel till att lyckas bra med Topptipset i längden. Precis som i de andra poolspelen hos Svenska Spel så utgår alla utfall på Topptipset med olika streckvärden. Detta hänvisar hur många andra spelare som också har spelat på det utfallet. Det är även här du kan hitta bra streckvärden för att kunna vinna över andra spelare och ha chansen att kunna större summor i längden.

Exempel på hur du kan tänka kring streckningsprocent på Topptipset;

Understreckat spel

Om en match mellan Lag 1 och Lag 2 ställs mot varandra och Lag 1 står i oddset 2.0 när matchen stänger så motsvarar det 50 procent i sannolikhet att Lag 1 ska vinna. Då kan man tänka att om 50 procent eller färre har valt Lag 1 på Topptipset och streckningsprocenten är lägre än 50 procent så är det generellt ett understreckat spel och kan vara värt att ta rygg på.

Normalstreckat spel 

Om vi tar samma exempel som ovan att Lag 1 och Lag 2 ställs mot varandra och Lag 1 står i oddset 2.0, men streckningsprocenten på Lag 1 på topptipset ligger runt 50 procent så betyder det att folk har koll på den matchen och den är spelad ungefär som utfallet borde bli i normala fall.

Överstreckat spel 

Men om man tar samma exempel där Lag 1 står i oddset 2.0, men på Topptipset så tror folk stenhårt på Lag 1 och vi säger att 70 procent har spelat på att Lag 1 ska vinna. Då är det helt klart ett överstreckat spel och spelvärdet på att spela att Lag 1 väger inte alls upp mot vad utfallet vanligtvis blir. Och i de fallen folk har överstreckat ett spel så kan det finns läge att gå emot här om det är så att du tycker att andra har spelat ett lag alldeles för mycket kontra mot vad förutsättningarna är. Men sedan finns det såklart fall där lag är superstora favoriter och kan upp mot 90-95 procent som spelat på det utfallet på Topptipset. Men det behöver inte per automatik betyda att det är ett överstreckat spel, utan det kan också vara så att de laget är så pass stora favoriter att 90 procent är helt befogat och då kanske betraktas som ett normalstreckat spel istället.

Vinstfördelningen på Topptipset

När du spelar Stryktipset eller Europatipset så är vinstfördelningen och återbetalningen på dessa två poolspel 65%. På Topptipset så är vinstfördelningen och återbetalningen något högre då den ligger på 72,5% av den totala omsättningen. Men till skillnad från de övriga två poolspel från Svenska Spel så delas vinst enbart ut till de spelarna som får 8 rätt. Så all återbetalning som är 72,5% går alltså de till de spelare får får 8 rätt. 2,5% av omsättningen sätts även av till eventuella jackpottar. För skulle det vara så att ingen spelare lyckas träffa in åtta rätt på Topptipset så övergår den uteblivna vinstutdelningen till nästkommande topptips. Det blir då en jackpotomgång där vinstmöjligheterna ökar på grund av att även omsättningen från dagen innan räknas in i den nya dagens vinstsumma.

Svenska spel kan även krydda till Topptipset vid specifika tillfällen och öka jackpotten även utan att det har varit omgångar tidigare där ingen fått alla rätt.

Lottade matcher på Topptipset

Lottade matcher på Topptipset skiljer sig en del från de två övriga poolspelen Europatipset och Stryktipset. Det är precis som vid Stryktipset och Europatipset totalt 16 ”bollar” som används, men istället för att fördela dessa som på Stryktipset och Europatipset där alla tre utfallen får två bollar vardera och resten baseras på de ”tio tidningarnas tips”. Så använder Svenska Spel en annan modell för att lotta matcher i Topptipset. Här baseras antal bollar som ett utfall på kupongen får baserat på oddset när Topptipset börjar. Så ju större favorit ett lag är desto fler bollar får de utfallet. Maximala antal bollar ett utfall kan ha är dock 12 stycken och minsta är två. Viktigt att komma ihåg dock är att de dagar där Topptipset baseras på de åtta första matcherna från Stryktipset eller Europatipset och en av dessa matcher lottas på Stryktipset eller Europatipset så kommer det bli samma utfall i lottningen på Topptipset.

Spela tillsammans på Topptipset

Det var 2019 som Svenska Spel lanserade ”Spela tillsammans” som blivit otroligt populär sedan lanseringen. Detta gör att du kan spela tillsammans med vänner, bekanta eller helt okända människor på Svenska Spels olika poolspel. Topptipset ingår i dessa poolspel där du kan spela tillsammans med andra. Du kan spela tillsammans med upp till 50 personer eller totalt 50 andelar i varje lag. Du kan antingen starta egna lag där du väljer vilka du vill spela för och hur många andelar som ska fördelas mellan de olika personerna. Du väljer även själv kostnaden per andel och slutsumman som ni sedan kan spelas för slås ihop med antal sålda andelar. Du kan även köpa färdiga andelar och spela tillsammans med helt främmande personer. Dessa andelar kan du köpa både online eller i fysiska butiker. Du väljer själv hur många andelar du vill köpa i de olika lagen, men olika lag kan ha olika gränser. De kan vara att du till exempel inte får köpa fler än 5 andelar per person. Men gemensam regel för alla lag är att de inte får överstiga mer än 50 andelar.

När man spelar tillsammans så fördelas alltså insatsen på flera olika personer men det gör även vinsten. Så säg att du deltar i ett lag där det är 10 andelar fördelade på 10 olika personer. Då delas även vinsten lika mellan dessa 10 andelar och varje person får en tiondel av den totala vinsten.

Topptipset och Fotbolls-EM

Då Topptipset går att spelas varje dag så kommer Topptipset täcka upp alla matcher som spelas under Fotbolls-EM. Detta gör att Topptipset kommer vara den ultimata spelformen att spela på kring EM i sommar. Varför inte spela tillsammans med dina vänner eller familj på Topptipset under EM och försök på alla rätt under en dag. Eller så kan du utmana någon i vem som kan få flest rätt på Topptipset under Fotbolls-EM. Topptipset kan bli en väldigt bra extra krydda till EM om du vill ha en spelform som inte behöver kosta så mycket samtidigt som du tittar på EM.

Xperten och Topptipset

Spelverktyget Xperten som Svenska Spel tillhandahåller till sina poolspel är ett perfekt verktyg att använda sig av. Det är ett spelverktyg som hjälper dig som spelare att göra en spelkupong. Du kan antingen välja att Xperten gör ett helt system åt dig eller att du gör ett system och Xperten sedan fyller i de övriga strecken på din kupong för att göra den fulltalig. Du kan välja att göra system med Xperten som kostar mellan 2 kronor och 108 kronor på Topptipset. Xperten är ett spelverktyg som utgår från Svenska Spels egna spelexperter blandat med slumpmässiga val, detta för att du ska få en så bra spridning som möjligt på kupongen.

Fördelar med Topptipset

  • Avgörs varje dag
  • Bra mix av matcher och ligor
  • Chans till stora vinster

Nackdelar med Topptipset

  • Inte lika stora vinster som på Stryktipset och Europatipset
  • Något högre återbetalning än övriga poolspel men fortfarande låga 72.5%
  • Du väljer inte dina matcher själv utan dessa är förbestämda

Uppdaterad 18 oktober, 2021

Till toppen