Uppdaterad 2 juni, 2021

Under gårdagskvällen registrerade de 24 landslagen sina slutliga trupper till EM. Det är nu alltså klart vilka namn det blir som kommer att representera respektive landslag i Europas största fotbollsfest.

I den svenska truppen blev det inga större överraskningar, då man redan tidigare plockat ut 26 spelare att jobba med. Det som skiljer sig ifrån truppen som Janne Andersson presenterade i mitten av maj är Pierre Bengtsson som kliver in istället för skadade Martin Olsson på backsidan. En del andra nationer hade istället en större trupp från början, som nu har fått smalnas ner.

England hade till exempel 33 namn på sin lista från start, där bland annat Jesse Lingard nu hamnade utanför den slutliga EM-truppen. Samtidigt finns 22-årige Trent Alexander-Arnold med i truppen som förbundskapten Gareth Southgate tar med sig till turneringen.

Även Finlands slutliga väckte stor förvåning då Juhani Ojala petas ifrån truppen. Häcken-backen fick så sent som i mars månad äran att bära kaptensbindeln och spelade i lördagens match mot Sverige.
– Jag såg det som att min plats i truppen var säker. Jag känner mig förnedrad, säger Ojala till MTV Sport.
Namn som däremot finns med i den finska truppen är Djurgårdens Rasmus Schüller, Elfsborgs Leo Väisänen och Häckens Joona Toivio.

En annan stor överraskning återfanns i Italiens slutliga trupp. Forwarden Giacomo Raspadori som till vardags spelar i klubblaget Sassuolo, har aldrig tidigare spelat i landslagströjan på seniornivå – men nu återfinns han i landets EM-trupp.

Om spelare i någon av trupperna skulle bli skadade eller smittas av Covid-19, finns möjligheten att byta ut spelare i trupperna fram till och med lagets första match i turneringen. En spelare som av dessa anledningar har blivit bortplockad ifrån truppen kan inte tas in på nytt.

Här hittar du alla trupperna till fotbolls EM 2021