En gång om året avgörs det europeiska mästerskapet i fotboll för landslag under 17 år. Turneringen har existerat sedan 1982 och spelas 2020 för 38:e gången. Värd för det hela är Estland och nu återstår det bara att se vilka de övriga deltagarna blir. Mästerskapet är planerat att spelas mellan datumen 1-17 maj 2020.

Hur spelas U17 EM?

Idag har mästerskapet plats för sammanlagt 16 nationer som till att börja med spelar ett gruppspel. Här har algen på förhand delats i i fyra grupper med lika många lag i vardera, där alla möter varandra en gång. När dessa matcher är över går de två bästa lagen ur vardera grupp vidare till slutspelet som inleds med kvartsfinaler och sedan efterföljande semifinaler och medaljmatcher.

Spanien är det lag som lyckats bäst i mästerskapet under åren. Sverige har som bäst hamnat på en delad tredjeplats, vilket skedde 2013.

Kvalificering till U17 EM 2020

Kvalet till mästerskapet kommer att inledas under hösten 2019 genom att de 52 lägst rankade lagen möts i mindre turneringar på olika platser i Europa. Här möter alla lagen varandra inom respektive grupp och nedan ser ni hur lagen har delats in. Länderna som står som värd för kvalturneringarna är markerade med en stjärna.

Grupp 1 (kvalar 9–15 Oktober): Belgien, Polen*, Makedonien och Liechtenstein
Grupp 2 (kvalar 24–30 Oktober): Italien, Turkiet, Nordirland och Luxemburg*
Grupp 3 (kvalar 12– 18 November): Irland*, Israel, Montenegro och Andorra
Grupp 4 (kvalar 27 September–3 Oktober): Sverige*, Danmark, Färöarna och Litauen
Grupp 5 (kvalar 22–28 Oktober): Frankrike, Slovakien, Cypern* och Gibraltar
Grupp 6 (kvalar 24–30 Oktober): Serbien, Ungern, Vitryssland* och Lettland
Grupp 7 (kvalar 22–28 Oktober): Skottland*, Kroatien, Island och Armenien
Grupp 8 (kvalar 13–19 November): Portugal*, Ukraina, Georgien och Albanien
Grupp 9 (kvalar 13–19 November): Tyskland, Grekland*, Azerbajdzjan och Kazakstan
Grupp 10 (kvalar 24–30 Oktober): Ryssland, Schweiz, Rumänien* och San Marino
Grupp 11 (kvalar 25 September–1 Oktober): Bosnien and Hercegovina, Tjeckien, Finland* och Moldavien
Grupp 12 (kvalar 9–15 Oktober): Nederländerna*, Slovenien, Wales och Kosovo
Grupp 13 (kvalar 17–23 Oktober): Österrike, Norge*, Bulgarien och Malta

Sveriges grupp kommer alltså att spelas på svensk mark. Vilken stad matcherna spelas i är ännu inte klart.

De två bästa lagen i vardera grupp går tillsammans med de fyra bästa grupptreorna vidare till huvudrundan, där även Spanien och England kommer att delta. De totalt 32 lagen kommer där att lottas in i åtta nya grupper som spelar nya kvalturneringar. De åtta lag som här vinner sina grupper går tillsammans med de sju bästa grupptvåorna till den slutliga turneringen, dit även värdnationen Estland får en plats.

EM kan leda laget till VM

För lagen som det går allra bäst för under U17 EM kan deras framgångar leda till ett deltagande i det världsomfattande mästerskapet. De fem lagen som presterar bäst i mästerskapets slutspel belönas nämligen med en plats i världsmästerskapet som spelas senare samma år. U17 VM arrangeras endast vartannat år, vilket innebär att det endast är vartannat U17 EM som används som VM-kval.

Kommande U17-EM

Det är redan klart var turneringen kommer att arrangeras framöver. 2021 hålls mästerskapet på Cypern och 2022 är det Israel som får äran att stå värd för det hela.