Expekt

Ett EM för hela Europa var tanken med matcher i flera olika länder. Ett plattfall i och med pandemin och dess restriktioner, men det finns även andra anledningar som gör att vi nog inte kommer få se detta upplägg igen. I alla fall enligt Aleksander Ceferin.

Under fredagen publicerade brittiska BBC en intervju med UEFA:s president där han sågade upplägget som togs fram av hans föregångare Michel Platini.
– Om du frågar mig så skulle jag inte stötta det längre. Det finns för många utmaningar. Det är på ett sätt inte rätt att vissa landslag varit tvungna att resa över 10 000 kilometer och andra 1 000 kilometer. Det är inte heller rättvist mot supportrarna, vissa behövde vara i Rom en dag och ett par dagar senare i Baku. Det är en intressant idé, men svår att genomföra och jag tror inte vi kommer att göra det igen, säger Ceferin i intervjun.

Samtidigt berömmer han spelarna för deras insats i turneringen som på många sätt arrangerats under extraordinära omständigheter.
– Detta har verkligen varit ett speciellt EM. Jag kommer att missar detta som början på återgången till det normala och återkomsten av fans på läktarna. Lagen har varit väldigt professionella och alla har respekterat upplägget med EM-bubblan.

Han påpekar även vikten av säkerhet för såväl spelare som fans på arenorna.
– Vårat hälsoprotokoll är extremt hårt och alla testas, även de som redan äv fullvaccinerade. Själv testade jag mig 76 gånger under turneringen. Vi är även väldigt strikta på arenorna och det gör mig besviken att höra att politikerna säger att folk blivit sjuka på matcherna utan några bevis för detta.

Uppdaterad 12 juli, 2021