Uppdaterad 8 februari, 2021

Foto: Bildbyrån

När VM spelades i somras användes för första gången videodomare för att kunna göra en bättre bedömning i situationerna som skedde på plan. I förra veckan tog UEFA beslut om att tekniken även kommer att användas under nästkommande europeiska mästerskap. Även i de europeiska ligorna Champions League och Europa League kommer man införa detta.

Det var blandade åsikter kring videobedömningen när den användes i Ryssland. En del fans tyckte att det hela gav en mer rättvis bestraffning, samtidigt som andra såg det som ett onödigt extramoment som kunde dra ut på tiden. Även i Sveriges matcher användes VAR och bland annat blev man tack vare detta tilldelade en straff mot Sydkorea. Totalt var det 455 situationer som man tittade noggrannare på, där 20 av dem gjorde att domarens första bedömning fick ändras.

Hur fungerar VAR?
Ett team av videodomare tittar på matchen ifrån flera olika vinklar och kan när de bedömer att en situation uppstår som domaren antingen missar eller bedömer fel ta direktkontakt med domaren på plan. Denne får då själv se situationen på nytt på en skärm och tillsammans med videodomarnas åsikter ta ställning till om beslutet ska ändras eller ej.

Sofie Hansson