Expekt

Foto: Bildbyrån

Att som värdnation kvalificera sig till sommarens EM kommer med största sannolikhet innebära ett stort supporterstöd på läktarna. De 12 värdarna får nämligen fördelen att spela majoriteten av sina gruppspelsmatcher på hemmaplan. Redan nu har tre av lagen säkrat sin medverkan.

Italien, Ryssland och Spanien är alla klara för EM-spel och kommer dessutom hålla i matcher under mästerskapet. Lagen är enligt reglerna garanterade att hamna i grupper med matcher på hemmaplan, vilket innebär att vi redan nu vet vilka EM-grupper de kommer spela i. Italien placeras i grupp A, Ryssland i grupp B och Spanien i grupp E.

Ryssland får sällskap av Danmark om de kvalificerar sig till EM, på samma sätt som Spanien kan få spela ihop med Irland. Italien delar grupp med Azerbajdzjan som i bästa fall kan knipa en av playoff-platserna.

I dessa nationer kommer gruppspelsmatcherna att arrangeras:
Grupp A: Italien och Azerbajdzjan
Grupp B: Ryssland och Danmark
Grupp C: Nederländerna och Rumänien
Grupp D: England och Skottland
Grupp E: Spanien och Irland
Grupp F: Tyskland och Ungern

Kvalificerar sig båda värdlagen för en grupp till EM kommer en dragning avgöra vilket av lagen som får hemmaplan i det inbördes mötet. Går ett lag till EM via det vanliga kvalet och det andra genom playoffen är det laget som tar en plats i det vanliga kvalet som får hemmafördel. Skulle en av värdarna missa turneringen får den andra äran att spela alla sina matcher på hemmaplan.

Uppdaterad 16 oktober, 2023