Inför ett fotbolls EM är alltid den stora frågan: Vem kommer ta hem mästartiteln? Förutom att man kan spåna på det hela finns även möjligheten att spela på detta hos de stora spelbolagen. På den här sidan hittar du de aktuella vinnaroddsen för fotbolls EM 2024, samt en mängd användbar information för att kunna lägga ett spel på detta.

Odds på vinnare i Fotbolls-EM 2024

Spelare

Expekt LeoVegas
H.Kane(Eng)
Olmo (Spa)
C. Gakpo (Ned)
Mikautadze(Geo)
J. Musiala (Tys)
I. Schranz (Svk)
Bellingham(Eng)
F. Ruiz (Spa)
Morata (Spa)
B. Saka (Eng)
Yamal (Spa)

Odds vinnare grupp A

Vinnare Grupp A

Expekt LeoVegas
🇩🇪 Tyskland
🇨🇭 Schweiz
🇭🇺 Ungern
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Skottland

Odds vinnare grupp B

Vinnare Grupp B

Expekt LeoVegas
🇪🇸 Spanien
🇮🇹 Italien
🇭🇷 Kroatien
🇦🇱 Albanien

Odds vinnare grupp C

Vinnare Grupp C

Expekt LeoVegas
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England
🇩🇰 Danmark
🇸🇮 Slovenien
🇷🇸 Serbien

Odds vinnare grupp D

Vinnare Grupp D

Expekt LeoVegas
🇫🇷 Frankrike
🇳🇱 Nederländerna
🇦🇹 Österrike
🇵🇱 Polen

Odds vinnare grupp E

Vinnare Grupp E

Expekt LeoVegas
🇧🇪 Belgien
🇷🇴 Rumänien
🇸🇰 Slovakien
🇺🇦 Ukraina

Odds vinnare grupp F

Vinnare Grupp F

Expekt LeoVegas
🇵🇹 Portugal
🇹🇷 Turkiet
🇨🇿 Tjeckien
🇬🇪 Georgien
Expekt
 • Upp till 1 500 kronor i matchat gratisspel

 • Om. krav: Utan omsättningskrav

 • Läs mer om regler & villkor

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se. Läs fullständiga regler och villkor här.

LeoVegas
 • Få freebet värt upp till 500 kronor

 • Om. krav: Inget omsättningskrav

 • Läs mer om regler & villkor

18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se. Läs fullständiga regler och villkor här.

Vem är favorit att vinna herrarnas fotbolls EM 2024?

Att på förhand säga vilket lag som har störst chanser att gå hela vägen i sommarens Europamästerskap är inte alltid så enkelt. Det finns en mängd olika parametrar som ska räknas in i det hela, där allting inte är självklart innan turneringen inleds. Att betta på just vinnaren av fotbolls EM är turligt nog ett spel som finns tillgängligt hos spelbolagen redan långt innan mästerskapets start och ett spel som följer med hela vägen till finalen.

När man placerar detta spel gäller det att först och främst titta på all den fakta som finns att tillgå. Vilket motstånd väntar för laget under gruppspelet? Hur kan deras möjliga motstånd se ut under vägen fram till en final? Har laget visat bra form under vårens träningslandskamper och kan det vara så att någon viktig spelare med spets saknas i truppen?

Inför 2024 års mästerskap finns det flera lag som går in i turneringen med ett stort favoritskap, detta av många olika anledningar. Tyskland har till exempel fördelen att få spela på hemmaplan, någonting som genom åren visat sig ha en del tyngd. Frankrike har i sin tur ett framgångsrikt världsmästerskap i ryggen, där många av spelarna fått med sig välbehövliga erfarenheter från VM i Qatar. Även Italiens herrar, som är regerande mästare från EM 2020, får räknas in bland kandidaterna. Inte heller får vi förglömma England, Nederländerna, Belgien och Portugal.

Vilka länder har vunnit fotbolls EM?

Herrarnas turnering:

 • 1960 – Sovjetunionen
 • 1964 – Spanien
 • 1968 – Italien
 • 1972 – Västtyskland
 • 1976 – Tjeckoslovakien
 • 1980 – Västtyskland
 • 1984 – Frankrike
 • 1988 – Nederländerna
 • 1992 – Danmark
 • 1996 – Tyskland
 • 2000 – Frankrike
 • 2004 – Grekland
 • 2008 – Spanien
 • 2012 – Spanien
 • 2016 – Portugal
 • 2020 – Italien

Damernas turnering:

 • 1984: Sverige
 • 1987: Norge
 • 1989: Västtyskland
 • 1991: Tyskland
 • 1993: Norge
 • 1995: Tyskland
 • 1997: Tyskland
 • 2001: Tyskland
 • 2005: Tyskland
 • 2009: Tyskland
 • 2013: Tyskland
 • 2017: Nederländerna
 • 2022: England

Är det vanligt att vinna guld som hemmanation?

Det har vid flera tillfällen hänt att hemmanationen gått till final och vunnit hela EM. Första gången detta skedde var 1964, när Spaniens herrar vann finalen mot Sovjetunionen i Madrid. Även Italiens herrar (1968) samt Frankrikes herrar (1984) lyckades ta hem mästartiteln inför hemmapublik.

På damsidan har det hela skett fler gånger. Norge tog hem titeln 1987 när man besegrade Sverige i finalen på Ullevål Stadion i Oslo. 2017 skedde det hela igen när Nederländerna något överraskande tog hem mästartiteln – kanske med hjälp av just hemmapublikens stora stöd. Sommaren 2022 kunde de engelska damerna lyckas med det herrarna misslyckades med året innan – att höja pokalen inför publikens jubel på Wembley Arena i London.

De tyska damerna, som ses som ett av de starkaste landslagen, har i sin tur vunnit guld i alla de tre mästerskap som hittills spelats på hemmaplan (1989, 1995 och 2001). Om herrarna lyckas med detsamma sommaren 2024 åter står att se.

Vilka år har Sverige vunnit EM?

De svenska damerna tog hem titeln i den allra första upplagan av mästerskapet år 1984 när man besegrade England på straffar. Förutom detta har man stått i finalen ytterligare tre gånger, men här fallit med ett mål mindre än motståndarna.

Sveriges herrar har i sin tur aldrig vunnit fotbolls EM. Den bästa svenska placeringen var när laget spelade semifinal år 1992. Den matchen förlorade Sverige med 3-2 mot Tyskland.

🏆 Vilket lag är favoriter till att vinna EM-guldet?

England är en nation som många tror på i och med deras prestationer i tidigare mästerskap. Även Tyskland, Spanien och Nederländerna tippas högt för att kunna ta hem titeln. Här hittar du alla odds för vinnaren av fotbolls EM 2024.

EM-slutspelets historia

Europamästerskapen i fotboll har spelats sedan 1960 på herrsidan. På den tiden gick namnet under Europacupen för landslag. I mästerskapen mellan 1960-1980 så spelades mästerskapet i dubbelmöten mellan länderna och efter kvartsfinalerna utsåg man sedan ett värdland där semifinalmatcherna samt finalmatchen spelades.

Den första upplagen blev en speciell historia där endast 17 länder deltog. När Spanien valde att dra sig ur turneringen i och med lottningen mot Sovjetunionen så återstod endast 16 nationer. Slutspelet i Europamästerskapet avgjordes i Frankrike, där hemmanationen förlorade en dramatisk semifinal mot Jugoslavien med 5-4 efter haft ledningen med 4-2 med 15 minuter kvar. Första nationen att bli mästare blev Sovjetunionen. Laget slog Jugoslavien med 2-1 i finalen som avgjordes först efter förlängning. Stor hjälte för Sovjetunionen blev Viktor Ponedelnik som sköt det avgörande målet.

Nästa gång Europacupen för landslag avgjordes var 1964. Detta var första gången som Sverige deltog i turneringen. Sverige möte först Norge i ett förkval till turneringen och vann detta med 3-1. I åttondelsfinalen blev Sverige lottade mot Jugoslavien. Sverige vann dubbelmötet mot Jugoslavien med 3-2 och ställes i kvartsfinalen mot de regerande mästarna Sovjetunionen. Sovjetunionen vann detta dubbelmöte och fick chansen att försvara sitt guld när finalspelet förlags till Spanien. Sovjetunionen vann även sin semifinal mot Danmark med 3-0. I finalen gick man dock ge sig när hemmanationen Spanien vann med 2-1.

Till turneringen 1968 hade Uefa bestämt sig för att införa gruppspel i kvalomgångarna. Totalt var det 8 stycken EM-kvalgrupper och där vinnaren av gruppen gick till kvartsfinal i mästerskapet. Likt i tidigare turneringar så spelades kvartsfinalerna i ett dubbelmöte och vinnaren här gick till slutspelet. Efter att ha vunnit sin kvartsfinal mot Bulgarien stod det klart att 1968 EM-slutspel skulle spelas i Italien. Det blev också hemmanationen Italien som vann turneringen efter att ha besegrat Jugoslavien i finalen. Finalen slutade 1-1 efter förlängning men till skillnad för dagens regelverk som säger att det då väntar straffsparkar så var regelverket på den tiden satt till att matchen skulle spelas om. Två dagar efter den första finalmatchen kunde Italien besegra Jugoslavien med 2-0 och för första gången bli mästare.

1972 blev Sverige lottade i en tuff EM-kvalgrupp med de regerande mästarna Italien, Österrike och Irland. Sverige kom trea i kvalgruppen där Italien gick vidare till kvartsfinal mot Belgien. Här fick de regerande mästarna ge sig och det var just i Belgien EM-slutspelet fick avgöras. Slutspelet präglades av Västtysklands storstjärna Gerd Müller. Müller gjorde två mål både i semifinalen mot Belgien som Västtyskland vann med 2-0 samt i finalen när man besegrade Sovjetunionen med 3-0.

I slutspelet 1976 som spelades i Jugoslavien var det första gången som en finalmatch i EM avgjordes efter straffsparkar. Finalen spelades mellan Tjeckoslovakien och Västtyskland och det var Tjeckoslovakien som kunde stå som vinnare efter att ha gjort mål på samtliga av sina fem straffar.

1980 var första gången man spelade slutspelet i EM i gruppform. Värdnationen Italien var direktkvalificerade till mästerskapet som innehöll åtta stycken länder fördelade i två grupper. Gruppvinnarna mötes sedan i final. I finalen mötes Belgien och Västtyskland och vinnare blev Västtyskland som vann finalen med 2-1.

1984 spelades EM i Frankrike. Till skillnad från turneringen innan så valde UEFA att till detta år införa semifinaler i slutspelet. Värdnationen Frankrike blev mästare efter att ha besegrat Spanien i finalen. Den stora hjälten för Frankrike blev Michel Platini som gjorde hela 9 mål i turneringen, 1 av dessa var i finalen mot Spanien.

Till EM-turneringen 1988 gjorde Sverige ett bra kvalspel. Tyvärr för svensk del var Italien snäppet bättre och tog direktplatsen till mästerskapet som detta år spelades i Västtyskland. Turneringen är mest ihågkommen för Marco van Basten fantastiska volleymål i finalen mot Sovjetunionen. Finalmatchen slutade 2-0 till Nederländerna som för första gången vann EM.

För första gången någonsin var Sverige med och spelade EM-slutspelet sommaren 1992. Sverige var direktkvalificerade till slutspelet då matcherna spelades på svensk mark. Ett land som kvalade in till turneringen men som inte kom till spel var Jugoslavien. Jugoslavien tvingades dra sig ur turneringen på grund av inbördeskriget som hade utbrutit i Jugoslavien. Danmark fick Jugoslaviens plats den 30 maj 1992. 12 dagar senare spelade Danmark sin första EM-match mot England som slutade 0-0. I samma grupp som Danmark spelade även Sverige, Frankrike och England. Sveriges fick en bra start på turneringen när man spelade 1-1 mot Frankrike. I den andra gruppspelsmatchen vann man mot Danmark med 1-0 efter att Tomas Brolin gjort matchens enda mål. I den sista gruppspelsmatchen behövde Sverige minst spela oavgjort mot England för att avancera till semifinal. Sverige fick en dålig start på matchen och David Platt gav England ledningen med 1-0 redan efter 4 minuters spel. I andra halvlek lyckades sedan Sverige vända på matchen och vinna med 2-1. I semifinalen fick Sverige ge sig mot Tyskland som vann semifinalen med 3-2. I finalen var Tyskland stora favoriter när man fick möta överraskningen Danmark. Danmark överraskade även i finalen och vann finalen med 2-0.

1996 utökades EM-slutspelet från 8 till 16 lag. Efter avslutat gruppspel tog sig de två bästa länderna i varje grupp vidare till kvartsfinal. Uefa hade till turneringen även infört golden goal-regeln i förlängningen, vilket innebär att det lag som gör mål först vinner. I finalen tog Tyskland revansch och besegrade Tjeckien med 2-1 efter att Oliver Bierhoff avgjort med just sitt gyllene mål i den 95:e matchminuten.

2000 var första gången som två länder gemensamt arrangerade mästerskapet och turneringen spelades då i Nederländerna och Belgien. Detta var även den första gången som Sverige lyckades kvala in till ett EM-slutspel. Sverige kunde dock inte ta sig vidare från gruppen som innehöll Belgien, Turkiet och Italien. I finalen som spelades mellan Frankrike och Italien så trodde de flesta att Italien skulle vinna när man hade ledningen med 1-0 och endast ett par minuter kvar att spela. Frankrike lyckades dock kvittera på övertid och i förlängningen avgjorde David Trezeguet det avgörande målet.

För andra gången i rad lyckades Sverige kvalificera sig till mästerskapet när det 2004 avgjordes i Portugal. Sverige gjorde ett bra gruppspel där man besegrade Bulgarien med 5-0 och spelade oavgjort mot Italien och Danmark. I kvartsfinalen fick blev man dock utslagna på straffsparkar mot Nederländerna. Finalen avgjordes mellan  hemmanationen Portugal och den stora överraskningen Grekland. Finalens enda mål gjordes av Angelos Charisteas vilket gjorde att att Grekland för första gången någonsin blev mästare.

Under 2008 var det återigen ett delat värdskap när Schweiz och Österrike välkomnade 16 länder till Europamästerskapen. Sverige hade återigen lyckats kvala in och hamnade i grupp D tillsammans med Grekland, Ryssland och Spanien. Efter att ha besegrat Grekland i den första matchen förlorade Sverige de avslutande gruppspelsmatch och blev utslagna i gruppspelet. I finalen vann Spanien över Tyskland med 1-0 efter att Fernando Torres gjort matchens enda mål.

Mästerskapet 2012 spelades i Polen och Ukraina. Sverige fick spela alla sina gruppspelsmatcher i Ukrainas huvudstad Kiev där man förutom match mot hemmanationen Ukraina även möte England och Frankrike. Sverige förlorade öppningsmatchen mot Ukraina med 2-1. Efter ytterligare en förlust mot England var Sverige redan utslagna innan den sista gruppspelsmatchen där man besegrade Frankrike med 2-0. I finalen kunde Spanien försvara sin titel efter att vunnit mot Italien med 4-0 i finalen.

För tredje gången fick Frankrike chansen att arrangera EM-slutspelet 2016. Till detta mästerskap hade Uefa utökat antalet länder till 24 stycken. Förutom de två bästa lagen i gruppen gick även de fyra bästa gruppsegrarna vidare till åttondelsfinal. Sverige hamnade i samma grupp som Irland, Belgien och Italien. Efter att spelat 1-1 i öppningsmatchen mot Irland förlorade Sverige mot Italien och Belgien med 1-0. I finalen vann Portugal för första gången EM-guld efter att ha besegrat hemmanationen Frankrike i finalen med  1-0 efter förlängning.

Sommaren 2020 var tänkt att bli en stor hyllningsfest till Europamästerskapet som fyllde 60 år, men på grund av Coronapandemin fick mästerskapet flyttas fram ett år i tiden. Upplägget med matcher spridda över hela kontinenten kvarstod dock, ett upplägg som efterhand fick en hel del kritik både för smittoläget i världen samt resornas påverkan på miljön. Sverige lyckades mirakulöst vinna sin grupp efter att ha spelat oavgjort mot Spanien samt vunnit mot både Slovakien och Polen. I åttondelen tog dock resan slut när man föll tungt mor Ukraina. England som hade hemmaplan under större delen av turneringen, och även höll alla matcher under turneringens slutskede, tog sig hela vägen till final där man bjöd publiken på en spännande match mot Italien. Till slut var det dock italienarna som var strået vassare och tog hem guldet.

Uppdaterad 11 juli, 2024