Den engelska klubben West Ham United har tagit sin andra Europatitel i klubbens historia. Detta efter finalseger mot Fiorentina med 1-2 i Conference League säsongen 2022/23. Jarred Bowen blev matchhjälte i den 90:e matchminuten.

Under onsdagskvällen spelades den andra Conference League-finalen någonsin i klubbturneringens hittills korta historia. Italienska Fiorentina stod mot engelska West Ham på Fortuna Arena i den tjeckiska huvudstaden Prag. På förhand sågs finalen som en jämn sådan, precis som det ska vara i en stor europeisk cupfinal. Jämn blev också matchen.

Den första halvleken kunde inte skilja något av lagen åt rent målmässigt men i den andra bröt finalen ut på ett häftigt sätt. I den 58:e matchminuten tog bollen på Fiorentina-kaptenen Cristiano Biraghis hand i straffområdet och även om domarna först vinkade av situationen så tog man en titt i VAR-rummet. Efter en snabb titt pekade domaren på straffpunkten och tilldelade en straff för West Ham. Den straffsparken förvaltades på bästa sätt av Said Benrahma som dunkade dit 0-1 för engelsmännen.

West Hams 0-1-mål i 62:a minuten skulle få sig ett snabbt svar. Violerna från Florens ville inte låta finalmatchen rinna dem ur händerna tidigt och hittade en snabb kvittering bara fyra minuter efter matchens första mål. Fiorentina slog en långboll in mot straffområdet där Nicolas Gonzalez nådde högst och nickade ner bollen till veteranen Giacomo Bonaventura som sin tur tog ner bollen och på två touch skickade in 1-1 framför den italienska klacken i den 67:e minuten.

Finalen fick sig en extra spänning i och med kvitteringen med drygt 20 minuter kvar av matchen. De båda lagen var jämna rent spelmässigt och matchen såg länge ut att gå till förlängning. Men i den 90:e matchminuten slog Lucas Paqueta en perfekt avvägd djupledsboll till Jarrod Bowen och engelsmannen kunde skicka in 1-2 till sitt West Ham inför tusentals skrikande supportrar.

Bowens mål kom i den ordinarie matchtidens sista minut och domarkvartetten satte upp fem minuters stopptid. Trots ett desperat försök från Fiorentina så kunde man inte hitta en ny kvittering och West Ham stod som finalsegrare till 1-2 på Fortuna Arena i Prag.

Titeln är West Hams andra någonsin i Europa-sammanhang efter att man vann Cupvinnarcupen 1965. Huvudtränaren David Moyes har tidigare endast vunnit FA Community Shield med Manchester United år 2013 samt den engelska tredjedivisionen med Preston North End 1999/00 men tog nu sin första stora titel och kan därmed ha räddat jobbet som West Ham-tränare efter en svag säsong i Premier League.

West Ham är de andra mästarna i UEFA Conference League efter att AS Roma vann premiäråret av klubblagsturneringen. Att West Ham vann Conference League i Tjeckien kan vara något extra att trycka på. West Hams stora aktieägare, Daniel Kretinsky, är från Tjeckien tillsammans med flera aktieägare och direktörer hos London-klubben. Tomas Soucek, med bakgrund på just Fortuna Arena med Slavia Prag i 15 år, fick ta hem Europa-titeln på sin gamla hemmaplan. Även högerbacken Vladimir Coufal fick lyfta pokalen på sin gamla hemmaplan.

Fiorentina – West Ham United, 1-2 (0-0)

’62 0-1 Said Benrahma (str)
’66 1-1 Giacomo Bonaventura
’90 1-2 Jarrod Bowen

Uppdaterad 27 juni, 2023