Alexander Isak, Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski befann sig på Sveriges presskonferens. De alla hoppas på speltid mot Polen och kommenterar även situationen där Kulusevski och Svanberg nyligen kommit ut från sin karantän.

Under måndagseftermiddagen höll landslaget en presskonferens med tre av Sveriges stora framtidsnamn i EM-truppen, Alexander Isak, Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski. Alexander Isak har varit namnet på många läppar under mästerskapet, även internationellt efter sina insatser mot Spanien och Slovakien. Något han uppskattar, men lagets insats går alltid före.

– Det har varit otroligt kul att få uppleva ett mästerskap hittills. Sedan är det ett plus att få uppmärksamhet, men jag har mest njutit av att få vara här och uppleva det mästerskap. Det viktiga är att vi som lag har presterat hittills, säger Alexander Isak på presskonferensen.

Förbundskaptenen Janne Andersson beskrevs Alexander Isak som ”given” efter Slovakien-matchen. Något som inte hör till vanligheterna. Men Isak behåller fötterna på jorden och vill inte beskriva sig själv som given i den svenska startelvan.

– Jag själv känner att om jag gör det bra så kommer jag att spela. Och jag har gjort det bra och det känns bra, så jag ser inga konstigheter i det egentligen, säger Alexander Isak och fortsätter:

– Vi är fem bra forwards här och alla har bra kvaliteter. Sedan är det Janne som sätter ihop laget tillsammans med ledarteamet.

Dejan Kulusevski anslöt sent till truppen och var redo för spel mot Slovakien. Men han blev aldrig inbytt i 1-0 segern. Men han är spelklar för 90 minuter mot Polen, om det behövs.

– I den här åldern är man alltid redo. Jag är redo att spela, sedan är det inte jag som bestämmer. Nu ska allt vara bra med pulsen och kroppen och jag känner mig redo för att spela. Men det är inte mitt beslut, säger Dejan Kulusevski.

Konkurrensen på forwardspositionen har blivit hårdare under EM. Marcus Berg och Robin Quaison har vid sidan om Alexander Isak gjort bra matcher. Sedan tidigare har Dejan Kulusevski uttryckt en önskan om att spela anfallare, men han konkurrerar även om en plats till höger på mittfältet.

– Jag har aldrig stängt ner någonting. Jag har nog bara sagt att jag skulle göra det bra på en forwardsposition men jag kan verkligen spela på kanten också, säger Kulusevski.

Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg fick många frågor gällande deras positiva covid-test inför mästerskapet. Spelarna satt i karantän i drygt två veckor vardera och fick se landslagets match mot Spanien från soffan. Mattias Svanberg minns tillbaka på dagen när han fick beskedet om sitt positiva test.

– Det var svårt att begripa först i och med att man inte hade några symptom. Men i och med att jag visste att Dejan hade ett positivt fall och vi hade umgåtts, så fanns det i bakhuvudet att jag kanske hade fått det också, säger Svanberg.

Landslagsläkaren Anders Valentin sade på en presskonferens för ett par veckor sedan att det var troligt att Svanberg hade smittats av landslagskompisen Kulusevski. Men det är inget som Bologna-mittfältaren lägger någon energi på.

– Jag har inga hard feelings mot Dejan. Jag vet hur han fungerar som person och fotbollsspelare, och han skulle aldrig medvetet smitta mig om det var så att smittan kom från honom, säger Mattias Svanberg.

Dejan Kulusevski var i kontakt med Mattias Svanberg efter det dystra beskedet.

– Jag frågade hur han mådde. Jag kan leva med att jag inte kommer, men jag vill inte att någon annan inte ska kunna vara med om det är jag som smittat någon. Jag är ledsen om jag har smittat någon, säger Kulusevski.

På onsdag spelar Sverige mot Polen i Sankt Petersburg. En match som kan innebära gruppseger för Sverige. Något som Alexander Isak ser fram emot.

– Jag hoppas på en match där båda lagen går för det. Vi vill sätta vårt försvarsspel och sedan anfalla och förhoppningsvis blir det en bra kamp. Vi har en ambition att vinna gruppen, säger han och fortsätter:

– Vi vill komma högre upp i banan och ha tålamod och skapa chanser därifrån. Vi har kvaliteten för att vinna, det vet vi.

Uppdaterad 6 oktober, 2021