Uppdaterad 4 oktober, 2022

Foto: Bildbyrån

Lördagen den 30 november hålls den stora EM-lottningen där vi äntligen får svar på vilka lag som kommer att ställas mot varandra under turneringen nästa sommar. Inför detta kommer lagen delas in i seedningsgrupper, där en mängd olika aspekter avgör hur lagen placeras. Här har vi summerat allt som du behöver veta inför seedningen till fotbolls EM 2020. 

Hur fungerar seedningen vid EM-lottningen?

Tidigare har det varit UEFA-rankingen, som baseras på lagets prestationer under de gångna säsongerna som avgjort hur laget seedats vid EM-lottningen. Den här gången tittar man istället enbart på resultatet i kvalet, där lagen som vinner sina grupper rankas som lag 1-10, grupptvåorna som lag 11-20 samt de fyra playoff-vinnarna som lag 21-24.

Lagen som hamnat på samma placering i gruppspelet rankas internt utifrån antalet poäng, målskillnad, antal gjorda mål, antal bortamål, antal segrar och antalet bortasegrar.

Lagen kommer sedan delas in i fyra pottar med sex lag i vardera, vilket ger följande uppdelning:

Pott 1: De 6 bästa gruppvinnarna
Pott 2: De 4 resterande gruppvinnarna tillsammans med de två bästa grupptvåorna
Pott 3: De 6 näst bästa grupptvåorna
Pott 4: De 2 sämsta grupptvåorna tillsammans med de fyra playoff-lagen

Undantagsregler

Som vanligt finns det en del undantagsregler som gör att vissa lag måste eller inte får placeras i en och samma EM-grupp. För att komma runt detta kan det alltså förekomma undantag från upplägget ovan där lag byter seedningspott med varandra. Till exempel kan inte två värdnationer som redan parats ihop att spela i samma grupp hamna i samma seedningsgrupp. Det finns även ur politiska aspekter lag som inte får placeras i en och samma EM-grupp. Ett exempel på detta är Ryssland och Ukraina.

Vilken pott kan Sverige hamna i?

Skulle Sverige ta sig vidare till EM som grupptvåa kan man placeras i pott 2, 3 eller 4 beroende på hur man har presterat i jämförelse med övriga grupptvåor. Ser man till den aktuella ställningen mellan grupptvåorna så blir det pott 3 som gäller för laget, men detta kan komma att förändras. Går man istället till playoff och vinner där hamnar man i pott 4. Spanien som redan säkrat segern i Sveriges grupp hamnar i pott 1 eller 2 beroende på hur det går i matcherna under november månad.