Expekt

Idag klev Janne Andersson själv upp på podiet under dagens presskonferens. Innan han tog emot frågor ifrån pressen valde han att rikta en varm hyllning till fansen på hemmaplan som skickar hälsningar till såväl spelarna och ledarna.

– Det är fantastiskt roligt att få ha ett jobb där människor reagerar så mycket på det och man kan göra så många människor glada. Det är oerhört häftigt, så stort tack till alla er som stöttar oss. Härom dagen sa jag till spelarna efter Polen-matcher att jag skulle inte vilja vara någon annanstans i hela världen än just i det rummet, i just den stunden med just dem människorna. Så stort är det för mig i alla fall. Så jag är jätteglad för att vi är där vi är och hoppas alla fortsätter stötta oss där ute, så lovar jag att vi ska kämpa så gott vi kan för att vi ska få spela ytterligare matcher det här mästerskapet, säger förbundskaptenen.

Att slutspelet innebär såväl möjliga förlängningar och straffar var ett ämne under dagen och Janne Andersson avslöjade här att han kommer ranka samtliga utespelare utifrån vem som först kommer få frågan att lägga en eventuell straff. Tanken är att hålla listan hemlig fram tills den är dags att nyttja för att inte lägga för stor press på spelarna. Att ha Andreas Granberg, straffläggaren ifrån VM 2018 på bänken som en eventuell straffskytt är ingenting som Andersson bestämt sig för ännu.

Förbundskaptenen fick även en hel del frågor om den statistik som tidigare kommit på tal, där Sverige haft lågt bollinnehav jämfört med de andra lagen i turneringen. Andersson ser dock att lagen gjort en bra insats även fast siffrorna ser ut som de gör. Att stå och rulla boll mellan spelarna på egen planhalva för att samla passningar är ingenting som intressant för Janne eller laget.
– Vi har tagit sju poäng, vi är obesegrade. Tittar man på antalet mål så är det sju lag som har gjort fler än fyra mål i gruppspelet, det är väl det bästa måttet på hur bra man har spelat offensivt, säger Andersson.

Han tillägger också att man jobbar på att få upp ett bättre passningsspel och ett större innehav av boll, vilket man siktar på till nästa match. Att man går in i matcherna med rätt attityd och inställning är däremot det allra viktigaste för förbundskaptenen. Janne passar även på att hylla det lag som han tagit med sig till mästerskapet.
– Fasen vilka krigare vi har, oj,oj,oj. Det är häftigt.

Man ser också tacksamt på att nu få spela i ett svalare klimat som mer liknar det som är vid EM-basen i Göteborg.

Janne avslöjar dessutom att han fått ta emot en stor mängd meddelanden ifrån tidigare kollegor och spelare efter Polen-matchen, där samtliga varit positiva till lagets insats i turneringen. Han är också tydlig med vad som sker om man kommer med pekpinnar kring vilka ändringar som han bör göra i lagets spel.
– Lägger dem sig i så får de inga svar, säger han.

Han fick även frågan kring hur han själv tycker att lagets insats i turneringen har sett ut hittills. Andersson belyser det faktum att Sverige inte tagit sig till EM-slutspel på flera år och då under säsonger där många stora namn återfunnits i truppen. Att sätta ett betyg på årets mästerskap väntar han dock med tills efter åttondelsfinalen.
– Gör vi en match där vi kämpar och krigar och gör vårat allra bästa och vi skulle åka ut så kommer jag tycka att vi har gjort det bra. Men jag vill se matchen först, jag vill se resultatet men jag tycker såhär långt att vi har gjort ett klart godkänt EM.

Att Andersson skulle få ögonen på sig i och med lagets framgångar skulle dock inte kunna gör att förbundskaptenen lämnar sin post i förtid.
– Jag har ett kontakt i tre år till och det är det som gäller, jag har världens bästa jobb och jag är jättenöjd och glad för att få jobba med den arbetskamraterna jag har idag och den spelargruppen som finns. Hos mig finns inga andra tankar.

Uppdaterad 26 juni, 2021