Expekt

Den senaste veckan har 30 europeiska klubblag kämpat för att ta sig vidare i kvalificeringen till årets Champions League-säsong. Först igår kväll spelades de sista mötena och det står nu klart vilka lag som tagit sig ett steg närmare. För svenska BK Häcken gick det hela mycket väl.

Laget inledde med en hemmakamp på Bravida Arena i Göteborg, där ett stort antal supportrar valde att heja fram laget till seger. Redan sju minuter in kunde  Ibrahim Sadiq spräcka nollan och kort därefter var Mikkel Rygaard framme och utökade. Motståndarna från Wales, The new Saints, var framme och nosade på en reducering vilket man lyckades med dryga halvtimmen in. Dock kunde Häcken återta sin tvåmålsledning innan paus när Even Hovland satte 3-1 som även blev slutresultatet.

Sex dagar senare var det dags för match i walesiska Oswestry. Här var Sadiq återigen först att få bollen i mål. Först på tilläggstid kom kunde slutresultatet sättas när Momodou Sonko satte 2-0 som gav den totala målsiffran 5-1 till det svenska laget.

Resultat första kvalomgången till Champions League 2023/24

FC Urartu – HSK Zirjinski 3-4 efter förlängning (0-1 i första mötet, 3-2 efter förlängning i andra)
Lincoln Red Imps – Qarabag 1-6 (1-2 i första mötet, 0-4 i andra)
Zalgiris Vilnius – FK Struga 2-1 (0-0 i första mötet, 2-1 i andra)
KI Klaksvik – Ferencvaros 3-0 (0-0 i första mötet, 3-0 i andra)
Olimpia Ljubljana – Valmiera FC 4-2 (2-1 i första mötet, 2-1 i andra)
Rakow Czestochowa – Flora Tallinn 4-0 (1-0 i första mötet, 3-0 i andra)
Harun Spartans – Maccabi Haifa 1-6 (0-4 i första mötet, 1-2 i andra)
Ballkani – Ludogorets 2-4 (2-0 i första mötet, 0-4 i andra)
FK Partizani – Bate Borisov 1-3 (1-1 i första mötet, 0-2 i andra)
Shamrock Rovers – Breidablik 1-3 (0-1 i första mötet, 1-2 i andra)
Farul Constanta – Sheriff Tiraspol 1-3 (1-0 i första mötet, 0-3 efter förlängning i andra)
FC Astana – Dinamo Tbilisi 3-2 (1-1 i första nötet, 2-1 i andra)
BK Häcken – The New Saints 5-1 (3-1 i första mötet, 2-0 i andra)
HJK Helsingfors – Larne FC 3-2 (1-0 i första mötet, 2-2 efter förlängning i andra)
Slovan Bratislava – Swift Hesper 3-1 (1-1 i första mötet, 2-0 i andra)

Vad väntar nu för vinnarna?

Som vinnare i den första kvalomgången är laget klart för vidare spel i Champions League, då i den andra kvalomgången som inleds redan i nästa vecka med de första mötena den 25 och 26 juli. Returerna äger sedan rum 1 och augusti.

Redan i slutet av juni lottades denna kvalomgång och lagen var redan på förhand medvetna om vilka eventuella motståndare som väntar. För Svenska BK Häcken blir det till exempel färöiska Klaksvíkar Ítróttarfelag där Häcken inleder på bortaplan.

Vad händer med förlorarna?

Lagen som föll i veckans dubbelmöten kan dock trösta sig med den fallskärm som ändå finns inom europeisk ligafotboll. Lagen får nu spela vidare i den lägre serien Europa League, där 13 av lagen kliver in i den andra kvalomgången som drar igång i nästa vecka.

Lincoln Red Imps och Flora Tallinn kliver i sin tur in först i den tredje kvalomgången, en fördel som lagen lottades till att få redan innan den första kvalomgången i Champions League. Dessa lag har förturen att nu få vila fram tills mitten av augusti innan det är dags för dem att spela på nytt.

Uppdaterad 20 juli, 2023