Expekt

Danmark har två poäng i Grupp C efter dagens 1-1-resultat mot England. Danskarna imponerade mot engelsmännen och knep en poäng mot guldfavoriterna i EM 2024. Nu är Grupp C helt vidöppen.

Under torsdagskvällen spelade Danmark och England om viktiga poäng i Grupp C, där Serbien och Slovenien kryssade under dagen. England var favoriter i mötet men Danmark hade gott hopp om poäng. EM-fotboll.se var på plats i Frankfurt för att jobba nära matchen, med reporter Juuso Sallinen på plats.

Båda lagen började väldigt kontrollerat där England stundtals kanske var lite bättre. England skulle också få in matchens första mål. Kyle Walker var påpasslig när Victor Kristiansen sov på vänsterkanten och Man City-backen kom forcerandes innan han slog in ett lågt inlägg som efter lite flipper-spel hamnade hos Harry Kane som bara kunde rulla in 0-1 för England efter 18 minuter.

Danmark spottade upp sig bra rent spelmässigt efter det engelska ledningsmålet. Och ungefär kvarten senare så kom också en dansk kvittering, och vilken kvittering det var. Sporting-mittfältaren Morten Hjulmand peggade upp bollen från drygt 30 meter innan han sköt ett hårt och välplacerat skott ner till 1-1 för Danmark, i hans första landslagsmål.

Trots det engelska favoritskapet innan matchen så var Danmark absolut bäst i första halvlek och vann många dueller högt upp, och spelade bäst. Först halvlek slutade 1-1. England började lite bättre i andra halvlek och hade ett stolpskott efter tio minuter genom Phil Foden. Gary Southgate kan inte varit för nöjd över Englands spel mellan minut 60 och 70 dock då han gjorde ett trippelbyte. Tre stjärnor ut i form av Bukayo Saka, Harry Kane och Phil Foden och in med Eberechi Eze, Ollie Watkins och Jarrod Bowen. Inte lika namnstarkt men intressant.

Under slutkvarten hotade England lite mer bakom Danmarks backlinje med löpningar på Ollie Watkins framför allt. Danmark spelade så pass bra i sitt försvarsspel att engelsmännen behövde hitta nya vägar mot mål. Båda lagen spelar med stor kontroll, och lika så mot slutet av matchen. Båda lagen kunde ändå vara ganska nöjda med resultatet med tanke på Englands seger i premiären och Danmarks kryss, tillsammans med att Serbien och Slovenien bara har en respektive två poäng i gruppen.

Danmark och Pierre-Emile Höjbjerg var nära att ro hem alla tre poäng efter att Tottenham-mittfältaren var så när att curla in 2-1 i bortre hörnet med fem minuter kvar av ordinarie tid. Men något avgörande kom aldrig, från något av lagen. Danmark och England spelade oavgjort till 1-1, vilket gör att Grupp C står helt öppen in till sista omgången.

England står på fyra poäng, Danmark och Slovenien på två och Serbien på en poäng. Danmark möter Serbien i München, en match som EM-fotboll.se bevakar med två reportrar. England möter samtidigt Slovenien. England är nästan klara för åttondelsfinal redan nu då man med sina fyra poäng säkrat som sämst en tredjeplats. Detta med fyra poäng, som bör räcka långt i kampen om fyra åttondelsfinalplatser för de fyra bästa treorna i gruppspelet.

Danmark – England, 1-1 (1-1)

’18 0-1 Harry Kane
’34 1-1 Morten Hjulmand

Så startade lagen

Danmark

Kasper Schmeichel

Joachim Andersen, Andreas Christensen, Jannik Vestergaard

Joakim Maehle, Pierre-Emile Höjbjerg, Morten Hjulmand (ut ’82), Christian Eriksen (ut ’82), Victor Kristiansen (ut ’57)

Jonas Wind (ut ’57), Rasmus Höjlund (ut ’67)

Inhoppare:
Alexander Bah (’57), Mikkel Damsgaard (’57), Yussuf Poulsen (’67), Andreas Skov Olsen (’82), Christian Nörgaard (’82).

England

Jordan Pickford

Kyle Walker, Marc Guehi, John Stones, Kieran Trippier

Trent Alexander-Arnold (ut ’54), Declan Rice

Bukayo Saka (ut ’69, Jude Bellingham, Phil Foden (ut ’69)

Harry Kane (ut ’69)

Inhoppare:
Connor Gallagher (’54), Jarrod Bowen (’69), Ollie Watkins (’69), Eberechi Eze (’69)

Uppdaterad 20 juni, 2024