Foto: Bildbyrån

EM-kvalet börjar dra ihop sig och om drygt två månader vet vi vilka 20 nationer som tar sig direkt till mästerskapet nästa sommar. I de olika kvalgrupperna återfinns såväl nationer som har deltagit i flera tidigare upplagor, som lag som aldrig tidigare lyckats kvalificera sig.

I och med det nya kvalupplägget där ett lag ifrån den lägre Nations League-divisionen är garanterad en plats i turneringen är det många som hoppas på att få se en del nya nationer i turneringen. Men redan i höst har flera andra nationer möjligheten att kvalificera sig till sitt allra första fotbolls EM. Av de 55 kvalande nationerna är det hela 23 länder som aldrig tidigare upplevt ett europeiskt mästerskap.

Här är lagen i respektive kvalgrupp som aldrig lyckats ta sig hela vägen till fotbolls EM
Grupp A: Kosovo och Montenegro
Grupp B: Serbien*, Luxemburg och Litauen*
Grupp C: Vitryssland* och Estland
Grupp D: Georgien* och Gibraltar
Grupp E: Azerbajdzjan*
Grupp F: Malta och Färöarna
Grupp G: Makedonien och Israel
Grupp H: Moldavien* och Andorra
Grupp I: Kazakstan*, Cypern och San Marino
Grupp J: Finland, Armenien*, Bosnien & Hercegovina* och Liechtenstein

* = Nationen har deltagit tidigare, men aldrig som egen nation

För Azerbajdzjan skulle en kvalificering vara extra speciell, då man valts ut att hålla i ett antal av matcherna under turneringen. Skulle man få en plats i mästerskapet är man garanterad att få spela minst två av sina gruppspelsmatcher på hemmaplan.

Vilka av lagen har chanser att ta sig till EM 2020?

Men hur ser då chanserna ut för lagen ovan? Här har vi kikat närmare på de lag som ligger i ett bra läge för att möjligen kunna ta en av EM-biljetterna i sin respektive grupp.

Kosovo i grupp A hänger på topp-lagen England och Tjeckien och ligger endast en poäng ifrån gruppens andraplats. I november möter laget Tjeckien och detta möte blir otroligt viktigt i kampen om andraplatsen. På samma sätt är Serbien med i kampen om en av EM-platserna i grupp B där man ligger en poäng bakom Portugal. Här får man dock ha i åtanke att de regerande mästarna har spelat en match mindre än övriga lag i gruppen.

Grupp G är en av de jämnare kvalgrupperna och trots att Makedonien och Israel befinner sig i bottenskiktet, så har de lyckats få med sig åtta poäng vardera ifrån sina sex matcher. Topplagen i gruppen ligger på 13, 11 och 10 poäng, vilket gör att enskilda matcher kan svänga om det i tabellen väldigt mycket.

Finland överraskar – går mot sitt första mästerskap

Det lag som överraskat de flesta i kvalet ät Finland, som för tillfället ligger på en andraplats i grupp J med hela tolv poäng efter sex matcher. Skulle laget hålla kvar denna placering efter Italien så är man klara för sitt allra första stora mästerskap i fotboll, då man inte heller lyckats nå ett VM tidigare. Laget har fyra matcher kvar att spela och samtliga av dessa kommer att ske mot de lägre placerade lagen i gruppen, där det förhoppningsvis kan bli ett antal nya poäng.

Skulle man dock falla ner en eller flera placeringar är man precis som Sverige garanterade en plats i Nations League-playoffen. Andra eventuella EM-debutanter som har denna andra chans att tillgå är Kosovo, Serbien, Vitryssland, Georgien, Makedonien samt Bosnien & Hercegovina.

>> Här kan du se den aktuella ställningen i alla EM-kval grupper

Uppdaterad 10 oktober, 2022