Uppdaterad 10 oktober, 2022

Foto: Bildbyrån

När alla vårens matcher i EM-kvalet nu är över tänkte jag ta mig en titt på ställningen i grupperna. Vad krävs egentligen av lagen under hösten för att lyckas bli ett av de två främsta lagen i sin grupp? Är det någon som redan nu ligger bra till att spela hem en plats i nästa sommars fotbollsfest?

Tittar vi först och främst på Sveriges grupp så ligger laget på en andraplats tack vare att man besegrade Rumänien i det tidigare mötet mellan lagen. I den första kvalomgången till hösten kommer laget först möta Färöarna på bortaplan för att sedan ta sig an Norge på hemmaplan. Minst tre poäng bör laget få med sig härifrån men förhoppningsvis kan det bli mer än så. När man mötte Norge i mars månad slutade mötet 3-3 efter en stark insats av Sverige som under de sista 20 minuterna lyckades vända 0-2 till 3-2. Dock lyckades ändå norrmännen ta med sig en poäng efter att ha nickat in en boll i matchens slutskede. Sådana situationer är någonting som måste undvikas i höst.

Spanien i toppen av grupp F har ett försprång på fem poäng som man lär hålla i även under hösten. Vid samlingen i september kommer man likt Sverige ställas mot Färöarna där tre poäng nästan kan räknas hem redan nu. Förutom detta kommer man även spela mot Rumänien som precis som Sverige spelade oavgjort mot Norge. Det rumänska laget gjorde mål på bägge de nordiska lagen under våren och bör därför inte räkna som ett alltför enkelt motstånd.

Trots att Spanien ses som Sveriges tuffaste konkurrenter får man inte förglömma att titta på de lag som ligger hack i häl i tabellen och drömmer och att knocka ner Sverige från gruppens andraplats. Rumänien kan få det svårt mot Spanien på hemmaplats, men lär få med sig poäng från mötet med Malta. Samtidigt kan även Norge plocka poäng mot malteserna, samt att man kan ställa till det för Sverige på Friends Arena. Det krävs alltså att Sverige jagar framåt, men samtidigt håller avstånd till det motstånd som ligger bakom.

Ställningen i de andra kvalgrupperna

I de andra kvalgrupperna har bland annat Ukraina sprungit iväg i grupp B där man har ett sex poängs försprång mot grupptvåan Luxemburg. Även Nordirland har gjort en strålande insats som leder grupp C framför såväl Tyskland som Nederländerna som dock haft färre chanser till poäng. Irland och Polen är andra lag som skapat sig ett bra försprång inför höstens kvalspurt.

>> Här hittar du alla grupper i EM-kvalet