Grupp F är avgjord efter att båda matcherna slutade 2-2. Portugal lyckades kryssa mot Frankrike efter att Cristiano Ronaldo gjort två straffmål i matchen. Ungern var nära att skrälla mot Tyskland, men orkade inte in i det sista. Portugal, Frankrike och Tyskland har nu alla tre avancerat till åttondelsfinal.

Under onsdagskvällen spelades hela gruppspelet klart i EM när ”dödens grupp” Grupp F avgjordes. Portugal och Frankrike drabbades samman rejält och samma visa var det när Tyskland hade problem med Ungern hemma på Allianz Arena.

Frankrike och Portugal drog jämnt – klara för åttondelsfinal

Portugal och Frankrike möttes i Budapest. Frankrike var sedan innan redan klara för åttondelsfinal men Portugal hade tredjeplatsen i gruppen och var i behov av poäng för att ta sig vidare. Matchen skulle bli en jämn sådan.

Portugiserna tog ledningen genom den stora stjärnan Cristiano Ronaldo. Lagkaptenen förvaltade den straff, som den franske målvakten Hugo Lloris ådragit sig efter en knytnäve i Danilo Pereiras ansikte i straffområdet. Ronaldo placerade straffen säkert och gav sitt Portugal ledningen.

Men Frankrike skulle också tilldelas en straff innan första halvlek var över. Kylian Mbappé knuffades ner i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Karim Benzema klev fram från elva meter och förvaltade straffen på bästa sätt.

Frankrike började den andra halvleken på bästa sätt när Karim Benzema gjorde sitt andra mål för dagen precis i början av halvleken. Men Portugal gav sig inte. I matchminut 60 fick portugiserna sin andra straff i matchen och den tredje (!) totalt under matchens gång. Cristiano Ronaldo sköt bollen på en fransk hand och sköt sedan in 2-2 från straffpunkten. Målet innebär Ronaldos 14:e mål i EM-sammanhang och 109:e landslagsmål. Med det har han tangerat Ali Daeis rekordnotering i landslagssammanhang någonsin.

Matchen slutade 2-2 och Frankrike knep gruppsegern. Portugal slutar trea i Grupp E och avancerar till åttondelsfinal. Frankrike kommer nu att ställas mot Schweiz i åttondelsfinal medan Portugal kommer att få möta Belgien.

Ungern nära att skrälla – Tyskland ställs mot England

Ungern har varit en stor överraskning i EM. Man knep en poäng mot Frankrike i den andra gruppspelsomgången och såg ut att kunna besegra Tyskland för spel i åttondelsfinal.

Ungrarna tog ledningen i matchen i matchminut 11 efter att lagets stora stjärna Adam Szalai slängnickat in bollen till 1-0. Ledningen höll länge för Ungern. Tyskland lyckades inte kvittera förrän i matchminut 66 genom Kai Havertz.

Men bara minuten senare gjorde Ungern 2-1 och man såg verkligen ut att gå mot en av EM:s största skrällar. Men den ungerska glädjen skulle inte hålla hela matchen. Bayern München-spelaren Leon Goretzka kvitterade till 2-2 för Tyskland i matchminut 84, och sköt Tyskland till åttondelsfinal. Tyskarna hade kniven mot strupen matchen igenom, men lyckades till slut att ta den poäng som krävdes för att avancera i EM. Tysklands nästa motståndare är England i åttondelsfinal, där det blir ett rejält tungviktsmöte på Wembley i London. Ungern slutar fyra i Grupp F och är därmed utslagna.