Det svenska P18-landslaget spelar EM-kval till P19-EM nästa år i Solna. Det unga landslaget fick en perfekt start på kvalet då man besegrade Schweiz med 2-1 efter ett sent avgörande från Markus Björkqvist.

Under gårdagen så startade den första rundan av EM-kvalet för Sveriges grupp. Gruppen spelas på Skytteholms IP där Sverige, Schweiz, England och Andorra ingår. De två bästa lagen går vidare till nästa runda av EM-kvalet.

P18-landslagets trupp består av stora svenska talanger, som bland annat fått speltid i Allsvenskan under året men också i andra serier. Hammarbys Williot Swedberg finns med, IFK Göteborgs löfte Oscar Vilhelmsson likaså, men även många andra spännande namn.

Sverige fick också en drömstart på EM-kvalet. Under onsdagskvällen spelade landslaget mot Schweiz på Skytteholms IP, i en på förhand mycket svår match. Schweiz visade sig också starka i spelet, men Sverige skapade de farligare chanserna. Blågult tog också ledningen i matchen. Bland det sista som hände i den första halvleken var att Sverige fick en lång frispark där man flyttade upp en del folk. Efter lite flipperspel i straffområdet så hamnade bollen hos den tidigare Motala-talangen Ahmed Qasem (idag i Elfsborg) som stänkte dit 1-0 på halvvolley till svensk favör.

Den svenska ledningen höll i sig fram till matchminut 70, då Schweiz lite turligt fick in en kvittering till 1-1 efter ett långskott. Men Sverige skulle inte vika ned sig eller vara nöjda med en poäng i premiären av EM-kvalet. Efter några byten i andra halvlek så fick Sverige in pigga ben. Schweiz var nära att ta ledningen efter 86 minuter men Västerås-målvakten Sebastian Selin stod för en väldigt fin räddning som höll kvar Sverige i matchen.

Och så viktigt det var. För i den 91:a matchminuten så var det istället Sverige som skulle sätta spiken i kistan. Inhopparen Markus Björkqvist fick bollen centralt, peggade upp bollen till vänsterfoten och curlade läckert in 2-1 till Sverige.

Målet blev matchens sista och Sverige tog därmed tre värdefulla poäng i EM-kvalet. Under gårdagen besegrade också England ett Andorra med 4-0 och leder därmed gruppen. Sverige ställs mot just Andorra på lördagen den 13 november med matchstart 18:30 på Skytteholms IP.

Om Sverige besegrar Andorra samtidigt som England vinner över Schweiz så har P18-landslaget säkrat ett avancemang till nästa kvalomgång mot P19-EM 2022.

Så startade Sverige:

12. Sebastian Selin

2. Arash Motaraghebjafarpour
3. Casper Widell (K)
4. Elias Olsson
5. Samuel Dahl

6. Ludvig Nåvik
10. Yasin Ayari (ut ’71)
16. Williot Swedberg (ut ’82)

11. Ahmed Qasem (ut ’82)
20. Oscar Vilhelmsson (ut ’68)
7. Emil Roback

Avbytare:

1. Melker Ellborg (mv)
8. Markus Björkqvist (in ’71)
9. Jusef Erabi (in ’82)
13. Linus Mattsson
14. Ben Engdahl
15. Rasmus Bonde
17. Peter Amoran
18. August Karlin (in ’82)
19. Edwin Andersson (in ’68)

Uppdaterad 11 november, 2021