Foto: Bildbyrån

När EM-kvalet avrundas om knappt två veckor kommer 20 av 24 EM-nationer vara klara. Vilka länder som fyller de fyra sista platserna avgörs i samband med EM-playoffen som äger rum i mars månad. Här sammanställer vi allting du behöver veta om playoffen och lottningen dit.

Vilka går till playoff?

Sammanlagt är det 16 nationer som kommer delta i playoffen. De lag som vann sina grupper under Nations League förra hösten har alla en direktplats i playoffen, vilket innebär att bland annat Sverige får vara med och spela. Skulle lagen däremot ta sig till EM genom det vanliga kvalet ersätts dem av det näst bäst rankade laget ifrån samma Nations League-division.

Redan nu är det klart att Skottland, Georgien och Vitryssland kommer delta i playoffen, där Skottland tävlar i division C samtidigt som de andra två lagen tävlar i division D. Anledningen till att lagen är klara redan nu är att de vunnit sina grupper i Nations League, men inte har tillräckligt med kvalpoäng för att kunna knipa en direktplats till EM. Skulle Sverige missa andraplatsen i sin kvalgrupp har den garanterat en plats i playoffen för division B.

Så spelas playoffen

Playoffen inleds med åtta enkla semifinalmatcher, där segrarna avancerar till finalen för sin division. Det är alltså vinnarna i de två semifinalerna från samma division som möter varandra i finalmatcherna. Samtliga möten i playoffen sker i form av enkla matcher, det vill säga att det endast är en match som avgör vilket lag som tar sig vidare.

När sker playoff-lottningen?

Fredagen den 22 november kommer lottningen till playoffen att ske klockan 12:00. Lottningen handlar inte om vilka lag som kommer möta varandra, utan snarare om vilket lag som belönas med hemmaplan i respektive match. Sedan tidigare är det klart att det högst rankade laget inom respektive division möter det lägst rankade, samtidigt som det näst högst rankade möter det näst lägst rankade i den andra.

Förutom värd i semifinalerna kommer man även lotta vilken semifinal-vinnare som får hålla i finalen i respektive playoff-division. En del lag kan alltså tilldelas möjligheten till två hemmamatcher, samtidigt som andra kan bli helt utan.

När spelas EM-playoffen?

Den 26 mars 2020 spelas semifinal-matcherna i playoffen och den 31 mars avgörs finalerna där de fyra sista EM-lagen blir klara.

Vilken EM-grupp får playoff-lagen spela i?

Ungefär en vecka efter playoff-lottningen hålls den stora EM-lottningen, där det avgörs vilka grupper respektive lag får spela i. Här seedas playoff-lagen i den lägsta seedningsgruppen och kommer på förhand att tilldelas sina grupper. Att lagen seedas lägst innebär att vinnaren i division A:s playoff kommer att hamna i samma grupp som ett av de högst seedade lagen, vilket skulle kunna ge en EM-grupp med två stora nationer i samma.

Under EM-lottningen kommer lagen lottas som ”Vinnaren playoff division A” och så vidare.

Uppdaterad 16 oktober, 2023