Expekt

När poängjakten i grupp E inleddes ställdes Rumänien mot Ukraina, två lag som på förhand sågs som kandidater till årets stora överraskning. Insatsen i matchen visade på att Rumänien var strået vassare.

För andra gången under detta mästerskap bjöds fotbollspubliken in på Allianz Arena i München, denna gång för att se de första poängen i grupp E delas ut. Medans Rumänien ställde upp med ett 4-1-4 spel, valde Ukraina en  startuppställning med 4-2-3-1-upplägg som frontades av anfallaren Artem Dovbyk. I målet placerades Real Madrid-målvakten Andriy Lunin.

Förutom det uraniska laget fanns ytterligare blågul representation på planen, då svenska domaren Glenn Nyberg fick äran att döma mötet med hjälp av assisterande domarna Mahbod Beigi och Andreas Söderqvist.

När nationalsångerna spelades på arenan kunde man höra ett något större stöd för Rumänien på läktarna, men samtidigt fanns det gott om ukrainska supportar på plats.

Första halvlek

Matchen bjöd på en intensiv inledning där Ukraina fick till ett farligt kontringsläge redan i första minuten. Rumänien var dock inte helt utan chanser utan kunde även de testa motståndet.

Efter dryga kvarten spelad hade tempot dragits ner något och Ukraina försökte tålmodigt spela upp sig på offensiv planhalva samtidigt som Rumänien ökade trycket. Rumänien tilldelades även matchens första frispark i samma veva. Första hörnan gick i sin tur till Ukraina 21 minuter in, ett skott som inledningsvis spelades ut ur anfallszon men som sedan kunde placerar högt över mål av Artem Dovbyk.

Första målet, kanske det viktigaste att vara först på, lyckades Rumänien med när de kunde förvärva en retur från Lunin. Målvaktens skott gick direkt på Dennis Man som kunde passa vidare till Nicolae Stanciu som placerade den rakt upp i krysset.

– EM:s snyggaste mål hittills, blev betyget från experten Daniel Nannskog i EM-studion.

Rumänien fortsatte pressa för en utökad ledning samtidigt som Ukraina jagade en kvittering. Mykhailo Mudryk var mycket nära att få till 1-1, men rumänske Radu Dragusin offrade sig och nickade ut bollen till en hörna.

De kraftiga tempoväxlingarna fortsatte visa sig och med bara minuter av första halvlek kvar var Rumänien mycket nära att utöka med en hörna som landade på ribban. Men fler mål blev det inte för något av lagen innan det var dags för vila.

Andra halvlek

Bägge lag klev ut på planen med nyfunnen energi där Rumänien kunde ta chansen mycket tidigt. Det skulle dock krävas ett par försök innan Razvan Marin lyckades leverera 2-0. Ett ukrainskt inkast i anfallszon hamnade snabbt hos en rumänsk spelare, som kunde föra bollen vidare inom laget hela vägen fram till Razvan Marin som satte målet på ett distansskott.

Bara minuter senare kom en ytterligare utökning när Denis Drăguș kunde stöta in bollen helt fri framför mål. Det såg ut som att en eventuell offside skulle kunnat dömas för situationen, men så blev det inte och 3-0 var ett faktum.

Det var inte bara de rumänska spelare som satte bollen i mål som fick ljudnivån att höjas på arenan. Vid ett tillfälle skanderades ”Dră-gu-șin! Dră-gu-șin!”, där publiken visade uppskattning för centern som gjorde en mycket stark match.

Målet följder av en uppsjö byten där Rumänien bytte ut två spelare samtidigt som Ukraina fick in en ny trio på mittfältet. Även den ukrainske backen Yukhym Konopila fick kliva av innan matchens slut, detta minuter efter att han tilldelats matchens första gula kort.

Ukraina må ha haft det tufft att ta igen detta underläge, men visade ändå gott mod ända fram till slutsignal. Rumänien blev därmed laget som lämnade mötet med tre friska poäng rakt in i grupp E.

Nästa match för Rumänien spelas på lördag, då mot gruppfavoriterna Belgien. Dagen innan är det dags för Ukraina igen i något som nu blir en måste-match för laget om de ska hänga med de andra lagen i gruppen. Motståndet står då Slovakien för.

Rumänien-Ukraina 3-0 (1-0)

29′ 1-0 Nicolae Stanciu
53′ 2-0 Razvan Marin
57′ 3-0 Denis Drăguș

Uppdaterad 17 juni, 2024