Sveriges damlandslag i fotboll tog en viktig kvalpoäng mot de regerande europamästarna England inför storpublik. Efter en engelsk ledning i paus satte Fridolina Rolfö 1-1 i andra halvlek för att ge Sverige en poäng i EM-kvalet.

Under fredagskvällen inleddes kvalspelet mot fotbolls-EM 2025 i Schweiz för Sveriges damlandslag. Man ställdes mot tuffast möjliga motståndare i England på mäktiga Wembley Stadium i London. Peter Gerhardsson ställde upp med ett erfaret landslag mot de regerande Europamästarna i Grupp A3 i EM-kvalet, som dessutom innehåller Frankrike och Irland. Fridolina Rolfö och Magdalena Eriksson var tillbaka i en svensk startelva efter en tids frånvaro.

Första halvlek

Sverige fick matchens första halvchans efter en minut spelad där Johanna Rytting Kaneryds låga inlägg så när nådde Stina Blackstenius fötter i straffområdet. Sverige neutraliserade England under första 20 minuterna och var själva kontringsstarka där Fridolina Rolfö och Johanna Rytting Kaneryd var bra på kanterna.

Men sen bröts målnollan, i fel mål för svensk del. Englands första farliga anfall slutade i ett hemmamål. Alessia Russo slängnickade in Lauren James inlägg till 1-0 för England, något orättvist. Även om England fick målet så skapade Sverige mest oreda i första halvlek, både via fasta situationer och kontringar. Sverige satte framför allt lite tryck mot slutet av halvleken men fick inte något in någon boll trots sitt fina spel.

Den första halvleken slutade 1-0 till England, trots att Blågult gjorde en bra halvlek inför storpublik (drygt 60 000 personer) på Wembley.

Andra halvlek

England fick lite mer tid för bollinnehav i andra halvlek men Sverige orkade ändå pressa ganska högt i jakten på en kvittering och man skapade lite hörn-situationer. Peter Gerhardsson bytte in Rosa Kafaji och Amanda Nildén istället för Jonna Andersson och Kosovare Asllani efter drygt 60 minuter för att få in lite nytt blod. Och visst bar det frukt. Nyss inbytte Rosa Kafaji låg bakom kvitteringsmålet i sin första bolltouch. Häcken-mittfältaren slog ett perfekt inlägg till bortre stolpen mot Fridolina Rolfö som nickade in 1-1 för Sverige. En mycket välförtjänt kvittering för Blågult, och ett superinhopp av Rosa Kafaji som låg bakom målet.

Efter Sveriges kvittering sprang Stina Blackstenius sig fri i ett friläge men Arsenal-anfallaren fick nästan för mycket tid på sig och rullade sitt vänsterskott tätt utanför, där Sverige var nära att vända på steken inom loppet av bara några minuter.

Den svenska pressen ställde till det för Englands anfallsspel, något som verkade frustrera publiken en aning. Sverige hade lite halv-lägen i kontringar men oftast stannade det upp innan avslutet kom, där nyss nämnde Blackstenius ofta var på språng. England bytte dock in lite piggare ben i de främre leden och orkade själva pressa högt i Sveriges uppspelsfas, för att få lite mer kontroll i slutet på matchen.

Det var England som hade kommandot på sluttampen av ordinarie matchtid och man vann de flesta duellerna och andrabollarna. Lauren Hemp hade ett skott som räddades av Magdalena Eriksson nära mållinjen och Jennifer Falk fick stå för en fin räddning i anfallet därpå.

Men något mer mål blev det inte. Sverige stod emot Englands slutforcering och tog till slut en välförtjänt poäng på Wembley Stadium i London. Sverige har därmed lite självförtroende med sig in till hemmamatchen mot Frankrike på Gamla Ullevi på tisdagen den 9 april. Frankrike spelade parallellt mot Irland på hemmaplan och ledde med 1-0 när Sveriges match avslutades.

England – Sverige, 1-1 (1-0)

’24 1-0 Alessia Russo
’65 1-1 Fridolina Rolfö

Så startade Sverige

Jennifer Falk

Hanna Lundkvist, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl (ut ’75), Kosovare Asllani, Julia Zigiotti Olme

Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius (ut ’86), Fridolina Rolfö (ut ’86)

Inhoppare:

Rosa Kafaji (’62), Amanda Nildén (’62), Elin Rubensson (’75), Anna Anvegård (’86), Madelen Janogy (’86).

Uppdaterad 8 april, 2024


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play