Expekt

I och med Sveriges höga seedning inför förra veckans kval-lottning kommer man få göra upp om sin EM-biljett mot lägre rankade nationer. Till meriterna finns tio tidigare turneringar, där medaljerna blivit många. Dock behöver inte detta betyda att vägen mot den slutliga turneringen är helt spikrak, då samtliga länder i gruppen har samma slutdestination i sikte. Vi har därför tittat på lagen och deras tidigare erfarenheter av det europeiska mästerskapet.

Island
Landslaget lyckades kvala in till sitt första EM 2009 och har efter det varit med i samtliga upplagor. 2013 gick man vidare till slutspelet, men fick här se sig besegrade av Sverige i kvarten. I övriga turneringar har man slutat sist i sina grupper.

Ungern
Ungern har kvalat till varje upplaga av turneringen, men inte lyckats komma med i någon. I det förra kvalet kom man trea i sin grupp.

Slovakien
Inte heller Slovakien har lyckats knipa en plats i ett tidigare EM. När kvalet spelades inför turneringen 2017 kom man näst sist i sin grupp.

Lettland
Det lettiska landslaget är ett av de lägst rankade och har tidigare fått kvala i två steg för att ta sig in i turneringen. Från och med i år spelas inte detta förkval och förhoppningsvis ökar detta chansen för att nå sitt första EM.

Uppdaterad 17 mars, 2022