Foto: Wikimedia

Under 2019 kommer det svenska herrlandslaget kämpa om en direktplats i EM sommaren 2020. Under kvalet kommer man att möta på fem andra nationer som alla har olika erfarenheter av att delta i ett mästerskap som detta. Sverige har tidigare varit med i 6 EM, där man 1992 tog hem sin enda bronsmedalj i turneringen. Vid förra VM kom man något överraskande sist i sin grupp och slogs därmed ut innan slutspelet började. Här har vi tittat på de övriga lagen i Sveriges kvalgrupp och deras tidigare EM-deltaganden.

Spanien
Har deltagit i 10 tidigare EM, där det blivit medalj vid fyra tillfällen. Tre gånger har man krönts till europeiska mästare och senast detta skedde var 2012. Vid den senaste turneringen kom laget tvåa i gruppspelet och slogs sedan ut av Italien i åttondelsfinalen.

Norge
Har endast kvalificerat sig till ett tidigare EM, vilket skedde 2000. Den gången kom man trea i sin grupp och missade därmed slutspelet.

Rumänien
Har deltagit i 5 europeiska mästerskap, men aldrig tagit sig hela vägen till en medalj. Senast man var med var 2016 och då kom man med en poäng sist i sin grupp.

Färöarna
Färöarna har varit med i flera kval, men aldrig lyckats ta sig vidare till ett EM. Vid förra kvalet kom man näst sist i sin grupp.

Malta
Inte heller Malta har lyckats kvalificera sig till ett europeiskt mästerskap. Vid förra kvalet kom man sist i sin grupp.

>> Här kan du läsa allt om Sveriges kval till fotbolls EM

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> Läs mer om mig här