Öppningsmatchen i fotbolls EM är startskottet för hela turneringen och därav en match som brukar locka en del publik. I år är det Italien och Turkiet som får äran att öppna turneringen och vi har tittat tillbaka på mästerskapets tidigare premiärmöten.

Huruvida öppningsmatchen fått ensamt fokus under turneringens första dag eller inte har varierat från år till år. Men att värdnationen är den som fått äran att äntra planen först av alla har skett näst intill varje år.

Endast vid två tillfällen har värdnationen fått spela sin inledande match under ett senare skede i mästerskapet, vilket skedde under 70-talet då turneringen endast bestod av ett slut spel med semifinaler och medaljmatcher. Sedan mästerskapet utökades till 24 deltagande lag har det dock alltid varit värdlaget som fått öppna turneringen på en egen dag.

När turneringen tidigare haft fler än en värd har länderna sinsemellan kommit överens om vem som får äran att spela i öppningsmatchen. I och med att årets turnering har hela nio deltagande lag som spelar EM-matcher på hemmaplan, var det endast slumpen som avgjorde att just Italien får äran att inviga spelen. Vid EM 1972 som utspelade sig i Belgien schemalade man turneringen två första matcher med avspark samma tid.

Den inledande matchen brukar dessutom bjuda på en del mål. Endast en gång har mötet slutat mållöst och som mest har det blivit hela nio fullträffar i en öppningsmatch. Detta är även rekordet överlag för en match i EM-sammanhang.

Många premiärvinster på hemmaplan

Att hemmapublikens stöd ökar chanserna för seger kan man tydligt se om man tittar på tidigare öppningsmatcher. Endast i tre öppningsmatcher där värdnationen varit med och spelat har det blivit en vinst för gästerna. Senast som detta skedde var under EM 2004 när Grekland vann över Portugal med 2-1. Vinsten var bara den första överraskningen som Grekland bjöd på under turneringen, där de slutligen stor allra högst upp på prispallen efter ytterligare en seger mot just Portugal.

Den allra första matchen i mästerskapet 1960 slutade med en vinst för gästande Jugoslavien som besegrade värdnationen Frankrike med 5-4. 1972 fick Belgien se sig besegrade av Västtyskland som tidigt intog en ledning i mötet som även det slutade 2-1.

Udda lösning avgjorde matchvinnaren

Det har dock även hänt att premiärmatchen avgjorts på lite annorlunda sätt. Under EM 1968 möttes Italien och Sovjetunionen i den första semifinalen, som trots en förlängning blev en mållös historia.

För att få fram en kandidat till den efterföljande finalen använde man en något annorlunda lösning: Man singlade nämligen slant om det hela, där Italien fick äran att spela om guldet på hemmaplan. Även finalen slutade oavgjort efter full tid och här valde man istället att spela om matchen för att få fram en vinnare.

LISTA: Alla tidigare öppningsmatcher i fotbolls EM

Här hittar du slutresultaten i samtliga öppningsmatcher under turneringens historia.

EM 1960: Frankrike-Jugoslavien 4-5
EM 1964: Spanien-Ungern 2-1 efter förlängning
EM 1968: Italien-Sovjetunionen 0-0
EM 1972: Belgien-Västtyskland 1-2 och Ungern-Sovjet 0-1
EM 1976: Tjeckoslovakien-Nederländerna 3-1 efter förlängning
EM 1980: Tjeckoslovakien-Västtyskland 0-1
EM 1984: Frankrike-Danmark 1-0
EM 1988: Västtyskland-Italien 1-1
EM 1992: Sverige-Frankrike 1-1
EM 1996: England-Schweiz 1-1
EM 2000: Belgien-Sverige 2-1
EM 2004: Portugal-Grekland 1-2
EM 2008: Schweiz-Tjeckien 0-1
EM 2012: Polen-Grekland 1-1
EM 2016: Frankrike-Rumänien 2-1