Expekt

Inför EM 2016 växte det europeiska mästerskapet från 16 till 24 deltagare. Nu visar UEFA intresse för ytterligare utökning. Enligt nyhetsbyrån AP ska fotbollsförbundet titta på ett nytt upplägg som kan införas till EM 2028.

En anledning till att förändringen diskuteras är för att det idag anses för enkelt att komma med i turneringen och slutligen ta sig till slutspelet. Ett upplägg med 32 lag som delas upp i åtta grupper likt världsmästerskapet skulle göra att man behöver bli ett av de två bästa lagen för att avancera. Dessutom skulle man på ett bättre sätt kunna sprida ut de bästa lagen över grupperna och undvika att storlag som Frankrike, Tyskland och Portugal hamnar i samma grupp såsom de gjorde i år.

Den utdragna processen med att kunna se vilka grupptreor som avancerar är även det en anledning. Även fast grupp A till exempel spelade klart sina matcher i årets turnering den 20 juni, fick trean Schweiz vänta till den 23 juni innan de visste ifall de gick vidare eller inte.

En förändring av turneringens format skulle även göra att kvalificeringen får ett nytt utseende. De många och stora kvalgrupperna som används idag gör att de bästa lagen får möta på många väldigt enkla motstånd där garanterade poäng finns, vilket gör det svårt för sämre lag att nå mästerskapet. Hur detta nya upplägg skulle kunna se ut är oklart, men troligen skulle Nations League ha en mer betydande roll i det hela. Här möter lagen motstånd som ligger på samma nivå, vilket skulle göra kvalificeringen mer rättvis.

Ett beslut om en eventuell utökning av lag kommer troligast att tas under slutet av 2023, då värdnation för mästerskapet ska väljas. Redan nu står det klart att fotbolls VM utökar sina platser från 32 till 48 för mästerskapet 2026. Europa får i och med detta 16 garanterade platser jämfört med dagens 13.

Uppdaterad 14 juli, 2021