Emil Krafth

Emil Krafth2021-05-06T14:10:23+02:00

Emil Krafth har länge stått i skuggan av Mikael Lustig i landslaget men snart kanske den tiden är förbi när Lustig börjar bli till åren. Då står Krafth redo som tidigt slog igenom i Helsingborg innan utlandsäventyr väntade. Han har hunnit med spel i Italien, Frankrike och England där han sedan 2019 selar i Premier League och Newcastle.

—— Nyheter om Emil Krafth ——

Emil Krafth
Emil KrafthPosition: Back
Född: 2 augusti 1994
Längd: 181 cm
Vikt: 72 kg
Klubb: Newcastle

Klubbkarriär
Emil Krafth föddes och växte upp i Ljungby och började spela i klubben Lagans AIK. Han hann debutera för klubbens A-lag innan han flyttade till Växjö för att börja gymnasiet. I Växjö började han spela i Östers IF och det dröjde inte länge innan Krafth fick börja spela med klubbens A-lag. Under säsongen 2011 fick han göra debut i klubben. Debuten kom i premiären av Superettan. Trots att Emil Krafth bara var 17 år imponerade han under sin första säsong. Detta gjorde att intresset för högerbacken var stort och att nästintill alla större klubbar i Allsvenskan var intresserade av att värva Krafth. I januari 2012 flyttade Krafth från Öster till Helsingborg. I den skånska storklubben fortsatte han imponera. Efter tre säsonger i Allsvenskan och Helsingborg gick flytten till Italien och Bologna. I Bologna spelade Krafth stabilt men utan att riktigt ta det där sista steget och Krafth lånades därför ut till franska Amiens i augusti 2018. Ett år senare flyttade Krafth permanent från Bologna men nu till Newcastle United i Premier League. För affären fick Newcastle betala ungefär 50 miljoner kronor. Emil Krafth får en del speltid men har ingen fast plats i startelvan i Newcastle.

Landslagskarriär
I landslaget har Emil Krafth spelat i de flesta åldersgrupper. Han började i U17 för att sedan klättra till U19 vidare till U21 och idag har han en fast plats i A-landslaget. Krafth är dock inte förstavalet på högerbacksplatsen utan där är fortfarande Mikael Lustig nummer ett. När Krafth väl fått chansen istället för Lustig har han sällan imponerat. Lustig börjar dock bli till åren och snart kanske Krafth gör högerbacksplatsen till sin. Emil Krafth var en del av den generationen som vann EM-guld med U21-landslaget och spelade i kvalet fram till turneringen men skadade sig precis innan turneringen och missade därför mästerskapet. Istället fick Victor Nilsson Lindelöf vikariera på högerbacken och det gick ganska bra med facit i hand.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 26 0
U21 16 1
U19 8 0
U17 1 0

Uppdaterad 6 maj, 2021

Till toppen