Expekt

Uppdaterad 18 oktober, 2023

Åtta länder har tagit sig till Europamästerskapet 2024 i Tyskland via EM-kvalet. Nedan listar vi de EM-klara länderna samt tabelläget inför novembers avslutande EM-kval.

EM-kvalet för oktober månad är slutspelat och England gjorde sig klart för EM-spel under tisdagskvällen efter segern mot Italien i Grupp C. Förutom England så har sju andra nationer gjort sig helt klara för EM-spel där Belgien och Österrike som bekant tagit sig vidare från Sveriges grupp och där Frankrike och Portugal kört över det mesta i sin väg i kvalspelet. Spanien och Skottland hindrade Norge från ett avancemang från kvalet från Grupp A och Turkiet har också de säkrat en tidig EM-plats.

Totalt är 9 av 24 EM-lag nu klara för spel tillsammans med värdnationen Tyskland. I november ska ytterligare tolv lag bli klara för Europamästerskapet i juni och juli nästa sommar medan ytterligare tre lag blir klara i mars nästa år via playoff-spel, ett playoff som gynnar de lag som gått bra i Nations League-gruppspelet 2022.

Alla EM-klara lag (18 oktober)

Tyskland (värdland)
Belgien
Österrike
Frankrike
Portugal
Spanien
Skottland
Turkiet
England

Alla tabeller i EM-kvalet

Anno 18 oktober. 

Fetstilad text = Klara för EM
Ingen text bredvid laget = Kan nå EM via kvalspelet och kan annars möjligen nå via playoff (Nations League) om man får en plats efter kvalet. Men är inte säkrade en playoffplats.
(Säkrade en playoffplats) = Om man missar avancemang från gruppspelet så får man oavsett spela Playoff.
(Klara för playoff) = Kan inte nå EM via gruppen och har tickat in sin playoff-biljett.
(Ingen playoffplats) = Kan fortfarande nå EM men har ingen playoffplats som räddningsplanka vid missat avancemang från kvalet.
(Kan nå via playoff) = Utslaget ur kvalgruppen men kan få en plats till playoff-spel om andra resultat går vägen efter kvalspelets slut.
(Utslagna) = Har ingen chans att nå EM.

Grupp A

I grupp A återstår två matcher för Spanien, Skottland och Georgien. Norge och Cypern har bara en match kvar att spela. Georgien är garanterade en plats i Nations Leagues playoffspel (Liga C) medan Norge kan nå till playoff (Liga B) om andra resultat går vägen, något som avgörs i november.

 1. Spanien, 15p
 2. Skottland, 15p
 3. Norge, 10p (kan nå via playoff)
 4. Georgien, 7p (klara för playoff)
 5. Cypern, 0p (utslagna)

Grupp B

I grupp B återstår två matcher för Frankrike, Nederländerna och Gibraltar. Irland och Grekland har en match kvar att spela. Grekland och Nederländerna är båda säkrade en playoffplats via Nations League (Liga B respektive Liga A) vid missat avancemang. Irland har också möjligheten att kvala in via playoff (Nations League, Liga B) med lite tur. I Grupp B är det Grekland och Nederländerna som tampas om den andra EM-platsen från gruppen men har båda en räddningsplanka vid missat direktavancemang.

 1. Frankrike, 18p
 2. Nederländerna, 12p (säkrade en playoffplats)
 3. Grekland, 12p (säkrade en playoffplats)
 4. Irland, 6p (kan nå via playoff)
 5. Gibraltar, 0p (utslagna)

Grupp C

I grupp C återstår två matcher för England, Italien och Nordmakedonien. Ukraina och Malta har en match kvar. England är klara för EM redan och Ukraina jagar bakom men dock med en match kvar bara. Italien, med tre poäng bakom, har två matcher kvar. Men Ukraina och Italien möts i sista omgången i en rysarkamp. Italien har åtminstone en räddningsplanka i Nations League och en playoff-plats medan Ukraina inte har det på samma sätt. Både Nordmakedonien och Malta är utslagna från kvalspelet.

 1. England, 16p
 2. Ukraina, 13p
 3. Italien, 10p (säkrade en playoffplats)
 4. Nordmakedonien, 7p (utslagna)
 5. Malta, 0p (utslagna)

Grupp D

I grupp D återstår två matcher för Kroatien, Wales och Armenien, alltså de lag som har en EM-plats att spela om. Turkiet och Lettland har en match kvar. För Kroatiens del stod 2-1-förlusten mot Wales dem dyrt då Wales har inbördes möten trots en bättre kroatisk målskillnad. Kroatien har därmed inte det i egna händer för avancemang då två walesiska segrar mot Armenien och Turkiet ger EM-avancemang. Kroatien har dock en playoffplats säkrad vid missat EM, något som Wales inte har. Armenien kan vid dubbla segrar mot Kroatien och Wales i de sista omgångarna nå EM men något snårigare.

 1. Turkiet, 16p
 2. Wales, 10p
 3. Kroatien, 10p (säkrade en playoffplats)
 4. Armenien, 7p (ingen playoffplats)
 5. Lettland, 3p (utslagna)

Grupp E

Vidöppna Grupp E är härlig att skåda som neutral åskådare. Här har topplagen Albanien och Tjeckien två matcher kvar att spela tillsammans med Moldavien. I sista omgången möter Tjeckien ett tungt Polen på bortaplan och sedan Moldavien hemma. Albanien har å sin sida också Moldavien (borta) och sedan Färöarna hemma i sista omgången. Polen som ligger trea har endast en match kvar i kvalspelet. Det enda lag som har en playoff-plats från denna grupp är Färöarna.

 1. Albanien, 13p (ingen playoffplats)
 2. Tjeckien, 11p
 3. Polen, 10p
 4. Moldavien, 9p (ingen playoffplats)
 5. Färöarna, 1p (kan nå via playoff)

Grupp F

I grupp F är det klart vilka som är klara för EM. Sverige har tre matcher kvar att spela men Belgien-matchen lär inte spelas om efter det fruktansvärda dådet i Bryssel och det finns ingen anledning till det. Både Azerbajdzjan och Estland har goda chanser till playoff-spel via Nations League.

 1. Belgien, 16p
 2. Österrike, 16p
 3. Sverige, 6p (utslagna)
 4. Azerbajdzjan, 4p (kan nå via playoff)
 5. Estland, 1p (kan nå via playoff)

Grupp G

I grupp G har Ungern, Montenegro och Bulgarien två matcher kvar att spela, övriga bara en match. Både Serbien och Ungern har bra utgångslägen för direktavancemang även om Serbien också har en playoffplats säkrad vid missat avancemang från kvalgruppen. Även Bulgarien kan nå EM via playoff men dock med mindre chans då man behöver tur på många andra håll och kanter för att få den platsen.

 1. Ungern, 14p
 2. Serbien, 13p (säkrade en playoffplats)
 3. Montenegro, 8p (ingen playoffplats)
 4. Litauen, 6p (utslagna)
 5. Bulgarien, 2p (kan nå via playoff)

Grupp H

I grupp H har Slovenien och Danmark kopplat rejäla grepp om EM-platser. Kazakstan jagar dock bakom men Finland kan nu bara gå till EM via en säkrad playoffplats i Liga B. Denna grupp är en sexlagsgrupp och alla har spelat åtta matcher var men två återstår för samtliga lag i november. Kazakstan och Danmark har playoffplatser via Nations League att krama om vid missat direktavancemang, inte Slovenien. Danmark och Slovenien möts i näst sista omgången innan Danmark avslutar mot Nordirland borta. Kazakstan har San Marino hemma och Slovenien borta i sista, något som kan bädda för en riktig rysaravslutning.

 1. Slovenien, 19p
 2. Danmark, 19p (säkrade en playoffplats)
 3. Kazakstan, 15p (säkrade en playoffplats)
 4. Finland, 12p (klara för playoff)
 5. Nordirland, 6p (utslagna)
 6. San Marino, 0p (utslagna)

Grupp I

Tajt och jämnt här. Kriget runt Gaza-remsan har drabbat gruppen där Israel inte spelade fotboll i oktober. När gruppen ska avgöras så har Israel fyra matcher kvar att spela och Kosovo och Schweiz har tre matcher kvar. Rumänien har två, likaså Belarus och Andorra. Här kommer det bli tajt och ovisst när det kan avgöras såklart.

 1. Rumänien, 16p
 2. Schweiz, 15p
 3. Israel, 11p (säkrade en playoffplats)
 4. Kosovo, 7p
 5. Belarus, 6p (utslagna)
 6. Andorra, 2p (utslagna)

Grupp J

 1. Portugal, 24p
 2. Slovakien, 16p (ingen playoffplats)
 3. Luxemburg, 11p (säkrade en playoffplats)
 4. Island, 10p
 5. Bosnien & Hercegovina, 9p (klara för playoff)
 6. Liechtenstein (utslagna)