Expekt

Foto: Wikimedia

Det blir såväl bekanta som nya möten för Sverige i det stundande EM-kvalet som drar igång i mars nästa år. Hela fyra av de fem andra lagen i gruppen har man mött tidigare inför den stora europeiska turneringen. I den här artikeln har vi sammanfattat lagens tidigare kamper om en plats i Europas största mästerskap i fotboll.

Färöarnas kvalmöten med Sverige

Det svenska landslaget har aldrig kvalat till EM i samma grupp som Färöarna. Däremot kvalade man mot varandra inför VM 2014 och den gången vann Sverige båda gruppspelsmötena med 2-1 respektive 2-0.

Maltas kvalmöten med Sverige

Malta och Sverige har mött varandra i EM-kval vid ett tidigare tillfälle, vilket skedde inför turneringen 1988. Det första mötet mellan lagen skedde på bortaplan och då vann Sverige med 5-0. Returen på Nya Ullevi bjöd endast på ett mål, men det räckte för att Sverige skulle få med sig ytterligare två poäng (dagens poängs-system användes inte i kvalet vid den här tiden). Sverige slutade som tvåa i kvalgrupper, samtidigt som Malta kom sist i gruppen.

Rumäniens kvalmöten med Sverige

1984 hamnade Sverige och Rumänien i samma kvalgrupp, där det första mötet skedde på bortaplan i Bukarest. Detta var även Sveriges första match i kvalet och inför 50 000 åskådare fick man se sig besegrade med 0-2. I juni 1983 skedde returen på Råsunda, där Rodion Cămătaru satte matchens enda mål för det rumänska laget. Mötena med Rumänien var de enda som Sverige inte plockade poäng i under kvalet. Rumänien toppade till slut tabellen med en poäng mer än Sverige och gick i och med det till slut-turneringen, där man åkte ut efter gruppspelet.

Norges kvalmöten med Sverige

I och med årets kval-lottning är Norge det lag som Sverige har mött allra flest gånger i ett EM-kval. Vid tre tidigare tillfällen, inför EM 1964, 1968, 1976, har Norge och Sverige kvalat mot varandra. I de första EM-kvalet någonsin möttes lagen i en playoff, där Sverige vann det första mötet med 2-0. Returen blev oavgjord med ett mål var till laget, vilket ledde till att Sverige tog sig vidare till nästa kvalomgång samtidigt som Norge slogs ut. 1968 möttes laget i ett vanligt gruppspel, där bortamatchen i Oslo slutar 3-1 till Norge.

Drygt två månader senare spelas returen på Råsunda och då blir det Sverige som vinner mötet med 5-2. Inget av lagen lyckas dock kvalificera sig till EM. Inför turneringen 1976 lottades lagen åter igen in i samma grupp och trots två svenska segrar mot Norge lyckades laget inte ta sig högre än till en tredjeplats i kvalgruppen. Inte heller Norge kvalificerade sig vidare.

Skulle inte Norge ta sig vidare till EM genom kvalet, har man precis som till Sverige en plats i Nations League-playoffen.

Spaniens kvalmöten med Sverige

År 2008 är den enda gång som Sverige och Spanien har mötts i ett kval till ett europeisk mästerskap. Det första mötet skedde på Råsunda Stadion i oktober 2006 och här blev Johan Elmander och Marcus Allbäck målskyttarna som gav Sverige tre mycket viktiga poäng. Över ett år senare skedde returmatchen i Madrid, där Spanien med en 3-0 seger kunde räkna hem en plats i EM. I och med en seger i den den sista kvalomgången kunde även Sverige säkra en plats i mästerskapet. I EM hamnade de två lagen i samma grupp på nytt, varifrån Spanien tog sig till slutspel och en guldmedalj.

>> Här hittar du allt om Sveriges kommande kvalmöten inför EM 2020

Uppdaterad 16 oktober, 2023